Cuprins:
Cât costă carnea de miel în Piața Obor
Sâmbătă dimineață, forfota este mare în Piața Obor din București. Deși afară e frig și sunt doar câteva grade în termometre, gospodinele au ieșit la tradiționalele cumpărături de weekend.
Nici vântul puternic nu le-a ținut în case. „Nu încep încă cu mielul, că mai avem timp. Astăzi doar pentru zarzavat, că sunt în post. Iau niște lobodă să fac o ciorbică și niște dragavei. Merge cu puțin orez”, ne spune o doamnă.
Cu toate acestea, și-a aruncat o privire printre lăzile frigorifice pline cu carne de miel. „Domle, la 35 de lei kilogramul, o să iau și eu o pulpă. O bag la cuptor cu niște cartofi și-am terminat bâlciul. Nu mai fac și ciorbă, că mergem la soră-mea, în Pantelimon”, continuă ea.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/image00001-scaled.jpeg)
Un miel întreg poate să coste și 600 de lei
„Miel Dobrogea, fraged și gustos, proaspăt” – acesta este mesajul cu care își întâmpină clienții o vânzătoare. Jumătățile de miel se vând cu 35 de lei kilogramul, însă în unele zone se poate găsi pulpă de miel și la 26 de lei kilogramul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_000f917c68b1f0380f5a1a39d5fd7930.jpg)
În Piața Obor, pulpele de spate se comercializează cu 40 de lei kilogramul, cotletul de miel este mai scump, ajungând la 45 de lei, iar ceafa de miel pentru friptură se vinde la 40 de lei kilogramul.
Aici se găsesc miei proaspăt sacrificați. Un miel întreg, care poate cântări între 12 și 15 kilograme, se vinde cu 40 de lei kilogramul. Astfel, prețul unui miel întreg poate ajunge și la 600 de lei.
„Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște”
Domnul Eugen a venit cu miei în Piața Obor din Babadag, Tulcea. „Prețurile nu sunt mai mari ca anul trecut, chiar dacă totul s-a scumpit, de la mâncare la transport… Dar ce să facem? Prețurile chiar sunt pentru toate buzunarele. Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște! Noi vă așteptăm cu marfă proaspătă”, spune acesta.
În discuție intervine un cumpărător venit din Botoșani. „La noi s-a anunțat că mieii se vând în viu cu 20-22 de lei kilogramul. Asta înseamnă că, dacă un miel are în jur de 25 de kilograme, trebuie să plătești aproximativ 500 de lei. Depinde de om, de comerciant… Dar, până la urmă, e mai convenabil să-l cumperi direct tranșat din piață”, explică botoșăneanul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4463063a130d6c3224992ffd91a20e26.jpg)
40% dintre români își doresc carne de miel sau de ied
Potrivit unui sondaj, peste jumătate dintre românii chestionați (56%) au declarat că își vor face cumpărăturile cu o săptămână înainte de Paște. Alți 18,8% au început deja pregătirile, în timp ce 17% lasă aceste achiziții pentru ultimele zile.
Dintre cei chestionați, 30,8% preferă carnea de miel pentru masa de Paște, iar 9,3% optează pentru carnea de ied. În schimb, 51% nu au o preferință clară pentru un anumit tip de carne, dar intenționează să o includă în meniu.
Sondajul evidențiază faptul că, deși carnea de miel este apreciată în mod tradițional în perioada Paștelui, consumul său anual rămâne relativ scăzut în comparație cu alte tipuri de carne.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/image00008-scaled.jpeg)
Au început deja controalele serioase
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat controalele specifice în toată ţara înainte de Paște, pentru a preveni riscurile de toxiinfecţii alimentare și a asigura siguranţa alimentelor destinate consumatorilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e2d608b5fa282bec9669eea08a8e626f.jpg)
Într-un comunicat de presă, ANSVSA precizează că aceste verificări urmăresc respectarea normelor de siguranţă alimentară în piețele agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în magazinele de vânzare cu amănuntul.
De asemenea, controalele vizează monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară, precum și supravegherea transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Carnea de miel, doar cu certificat sanitar-veterinar
Potrivit ANSVSA, carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută exclusiv direct consumatorilor, fără a fi distribuită către alte unități alimentare.
Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată. De asemenea, carnea obținută în centrele temporare trebuie marcată cu o ștampilă rotundă de 3,5 cm în diametru, care conține indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
În comunicatul de presă emis, inspectorii ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară.
ANSVSA, toate detaliile despre carnea de miel
- Sacrificarea va avea loc doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare a animalelor
- Aceasta va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător
- Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare
- Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată
- Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA
De ce se consumă carne de miel de Paște?
Mielul este unul dintre simbolurile Paștelui, prima menționare a acestuia fiind făcută în Vechiul Testament, conform celor de la Curentul.md.
Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu. Tradiția sacrificării mieilor exista la evrei cu mult înaintea nașterii lui Iisus, ca semn de prețuire față de Dumnezeu. Acest simbol a fost preluat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Hristos „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

AdrianTeodoreanu • 01.04.2025, 10:06
Ați crescut vreunul dintre voi animale și să vedeți cât costă în realitate 1 kg de carcasă de miel? Aveți cea mai mică idee ce anume implică în materie de timp și cheltuieli? Dacă nu știți, bine ar fi să tăceți și dacă vă place marfă și vă convine prețul să cumpărați, iar daca nu să mergeți pe alternativele disponibile...

dabaca2020 • 31.03.2025, 16:01
@tomitan ,asa este ! Peste tot vezi ,Branza de sibiu ,carne miel de sibiu etc,Crecd ca este o msca bine gandita si ascunsa ! Subscriu total ca,daca autoritatile ar stapani acest fenomen ,,gaura din buget ,,s-ar reduce enorm ! S-a intamplat ca,, Vrei bon ? Zic ; -Da. pai atunci pretul este dublu !! etc si no coment ! DE CE NU SUNT MAGAZINE SPECIALIZATE ,CU MARFA CERTIFICATA , SI VANDUTA COVILIZAT ?

tomitan • 31.03.2025, 15:04
" SIBIU " este "la pièce de rézistance" in comerțul mioritic. Dacă ANAF, OPC,Jandarmeria si Procuratura Generala ar face o razie la nivelul " Gradinii Maicii Domnului" cum spun CG -istii & Simionistii din presă, 1 .Gaura din buget s-ar micșora,2. Am avea un deficit major de șarlatani si evazionisti 3. Iar daca marfa de " Sibiu " ( in fiecare an de Paste Voluntari,Pipera sau Chiajna se mută in Sibiu) confiscata s-ar revinde , atunci avem șansa sa mănânce tot românul miel la 1 Leu kilogramul ( vorba lui Georgică Sifilică) PS. Apropo butoiul PUSL ist trecut la PSD ismul Nordist , nu-i controleaza pe " Sibienii de Obor"??? Al din poză cu " jumătăti de miel , Sibiu " precis e din Sectorul 5 unde domnesc neamurile lui Piedone,garantat PSD.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_93a7cffcafcdc28ee6c7200ac6e3a63f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f09e0e4b568a46ca371da6f89e80fb3f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d0757f8fb2c92ac3d7a6ada21fe8ecf4.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_77d4f7cd0bf7c4c94b0919306c653369.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b7bfc9dc50b098ca94952b547311e091.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_eb668b25fd82232063a0ee73d7fdae20.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_14a397baf51064a650b0bf975d7b0d2b.jpg)