Cuprins:
De asemenea, reducerea importului de gaze din Rusia şi creşterea preţului petrolului, care influenţează în mod direct costul gazelor naturale sunt alți factori care influențează în mod direct costul gazelor naturale. Ca să nu mai vorbim despre sporirea consumului şi diminuarea rezervelor de gaze naturale, care au dus şi ele la această criză.
Această creștere-record este deja resimțită dramatic de majoritatea consumatorilor casnici din țara noastră, iar românii se așteaptă la facturi uriașe în această iarnă.
Experții în domeniu spun că marea problemă nu va fi neapărat preţul foarte ridicat la gaze, ci existenţa efectivă a acestora. Din păcate, s-ar putea ajunge în situaţia în care unii consumatori sau unele ţări să fie nevoiți să plătească oricât pentru a nu rămâne neaprovizionaţi cu gaze.
În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre factura la gaze.
Ce sunt gazele naturale
Producția de gaze naturale se bazează în special pe extracția din rezervoarele aflate sub suprafața Pământului, de obicei în același timp cu petrolul.
Gazul de șist este o altă sursă de gaz natural și este extras prin metoda de „fracking” (n.n. – fracturare hidraulică). Aceasta constă în forțarea sfărâmării rocilor prin intermediul unor lichide sub presiune.
Gazul natural este compus în mare din gaz metan și include puțin etan, butan și propan. Instalațiile de gaze naturale folosesc de regulă un sistem de filtrare care are rolul de a îndepărta impuritățile precum acidul, hidrogenul sulfurat, mercurul, azotul, dioxidul de sulf și vaporii de apă înainte de a le procesa fie în gaz natural comprimat, fie în gaz natural lichefiat.
Pe durata producției de gaze naturale se adaugă un odorant care are un miros foarte asemănător cu cel al unui ou putrezit ca măsură de siguranță pentru ca oamenii să poată detecta eventualele scurgeri de gaze. La finalizare, gazul natural este considerat curat și distribuit prin conducte de gaz către locuințele noastre.
Cum transformi 1 metru cub de gaze în kWh?
În momentul de față, din ce în ce mai mulți cetățeni români sunt dornici să afle cât costă 1 metru cub de gaz în 2022, însă puțini înțeleg de ce costă atât de mult și care este metoda de calcul a prețului la gaz.
Consumul de gaze naturale era măsurat în țara noastră în metri cubi (m3), însă de câţiva ani încoace se folosește ca unitate de măsură kilowatul-oră (kWh). De altfel, acesta este și motivul pentru care oamenii nu știu cât costă metrul cub de gaz.
Din fericire, operațiunea prin care transformi m3 în kWh nu este deloc grea, însă pentru a face acest calcul vei avea nevoie de o factură care să aibă înscrisă rata de conversie. Facem precizarea că acest coeficient poate diferi în raport cu parametrii suplimentari ai combustibilului gazos.
Consumatorul plăteşte energia consumată (KWh), care se calculeaza prin înmulţirea volumului de gaze consumat într-o perioada anume (metri cubi) cu puterea calorică a gazelor naturale (KWh), respectiv cantitatea de caldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale şi cu pretul unitar al gazului (lei/MWh).
Valoarea puterii calorice poate varia între 9,7 şi 11,5 KWh pentru un metru cub de gaz, în funcţie de distribuitorul de gaze naturale. Orientativ, se poate folosi conversia 1 m3 gaz natural = 10,55 kwh.
Cât costă un metru cub de gaz natural în România în 2022?
Guvernul României a aprobat ca, începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, prețurile finale la gaze și la energie electrică să fie plafonate, conform cu noul plafon aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și publicat în Monitorul Oficial, conform Ordonanței de Urgență nr. 59/2022.
Noua schemă de sprijin pentru clienții de energie electrică și gaze naturale reprezintă o măsură de protejare a clienților finali împotruva efectelor măririi prețurilor de vânzare la gaze și la energia electrică.
Este important de știut că acest plafon este doar o măsură temporară, iar furnizorii pot încheia contracte cu prețuri diferite, care vor fi aplicate după expirarea termenului impus de ANRE.
Având în vedere liberalizarea pieței furnizorilor de gaze, precum și semnarea de contracte distincte, situația modificării prețurilor nu se aplică la fel pentru fiecare locuință.
Așadar, pentru clienții casnici, prețul este de 0,31 lei/kWh (TVA inclus), în timp ce pentru clienții non-casnici, prețul este de 0,37 lei/kWh (TVA Inclus) față de 0,31 lei/kWh așa cum era până la 1 aprilie anul acesta. Ţinând cont de formula de echivalenţă 1 m3 gaz natural = 10,55 kwh, rezultă că un metru cub de gaz natural costă aproximativ 3,27 lei pentru clienţii casnici.
Pe piaţa europeană, un mWh de gaz natural de tranzacţionează în jurul valorii de 190 de euro (940 de lei), respectiv 0,94 lei pe kWh (aproape 10 lei pentru un metru cub).
Trebuie să știi că atât la gaze naturale, cât și la electricitate nu se mai aplică compensarea de la bugetul de stat, care era valabilă până nu demult. Cu alte cuvinte, facturile nu vor mai include respectiva linie cu minus.
Pentru a obține o estimare cât mai exactă a costurilor pe care le implică încălzirea locuinței tale îți recomandăm să accesezi calculatorul de prețuri a gazelor naturale de pe platforma ANRE de comparare a ofertelor-tip de furnizare.
Vezi şi cum se calculează procentul și de ce este important!
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!