Cel mai ieftin vaccin negociat de UE este cel dezvoltat de Oxford-AstraZeneca, care costă mai puţin de doi euro, iar cel mai scump este cel de la Moderna, 14,6 euro, informează Agerpres.

Ministrul belgian al bugetului, Eva De Bleeker, a postat joi pe Twitter lista confidenţială a preţurilor, însă postarea a fost ştearsă ulterior.

Eva De Bleeker (foto Hepta)

Eva De Bleeker a recunoscut că a fost prea transparentă şi s-a scuzat pentru dezvăluirea acestei informaţii care a fost bine ţinută la secret luni la rând, transmite EFE, conform Agerpres.

Lista cu prețurile vaccinurilor publicată

  • AstraZeneca-Oxford – 1,78 de euro,
  • Johnson&Johnson – 6,9 euro,
  • Sanofi-GSK – 7,56 euro,
  • CureVac – 10 euro,
  • Pfizer-BioNTech – 12 euro
  • Moderna – 14,6 euro.
Acesta este mesajul publicat de Eva De Bleeker, joi, pe Twitter, în care sunt detaliate prețurile vaccinurilor și sumele alocate de Belgia pentru achiziționarea acestora

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul care va fi distribuit în statele UE, încă înainte de sfârşitul anului în curs, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) fiind aşteptată să-l aprobe pe 21 decembrie, iar pe 6 ianuarie va decide şi asupra aprobării vaccinului produs de Moderna.

Primele doze de vaccin anti-COVID, care vor fi primite de România în perioada 26-31 decembrie, vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din 10 unități medicale.

Comisia Europeană, care a evitat să ofere detalii despre detaliile contractelor, anunţând doar încheierea lor şi numărul de doze prevăzute în fiecare, a evitat să confirme dacă preţurile dezvăluite de ministrul belgian sunt chiar cele înscrise în contracte.

„Informaţia despre preţuri este disponibilă pentru statele membre, ca parte a negocierilor”, precum şi pentru Parlamentul European, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

„Această confidenţialitate este în interesul companiilor, fără nicio îndoială, dar şi în interesul publicului”, întrucât „dacă această informaţie s-ar face publică, ar slăbi poziţia de negociere a Comisiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sectorul sănătăţii, Stefan de Keersmaecker.

Urmărește-ne pe Google News