Miercuri, 7 octombrie 2020, la ora 12.00, România producea potrivit datelor Transelectrica – transportatorul național de energie:
- 26% din surse hidro
- 23,6% nuclear
- 20,3% pe gaze naturale
- 17,27% cărbune
- 7,56% energie solară fotovoltaică
- 3,46% eolian
- 1,19% biomasă
Iar România a anunțat noi investiții nucleare. Cât sunt ele de “curate”, potrivit unui studiu recent?
Studiu pe 123 de țări și 25 de ani
Cercetătorii de la Universitatea Sussex din Marea Britanie au analizat 123 de țări și 25 de ani de investiții, iar concluzia lor este surprinzătoare: investițiile în programele nucleare din întreaga lume nu au tendința de a reduce îndeajuns emisiile de carbon, astfel că nu ar trebui considerate o sursă de energie curată eficientă.
Oamenii de știință au mai descoperit că, spre deosebire de energia regenerabilă, țările din întreaga lume care mai au investiții nucleare tind să nu își reducă emisiile de carbon în mod semnificativ.
Mai mult, statele sărace care au programe nucleare ajung să fie asociate cu emisii relativ ridicate.
Au tendința de a se exclude reciproc
Publicat în jurnalul Nature Energy, studiul arată că energiile regenerabilă și nucleară nu coexistă prea bine, ba chiar au tendința de a se exclude și de a-și limita eficiența.
“Dovezile arată în mod clar că nuclearul este cel mai puțin eficient dintre cele două strategii de reducere a emisiilor de carbon”, scrie Benjamin K Sovacool, profesor de politici energetice la Universitatea din Sussex.
“Cuplat cu tendința de a nu coexista bine cu alternativele regenerabile, acest lucru ridică dubii serioase despre înțelepciunea prioritizării investițiilor în nuclear față de energia nucleară. Țările care plănuiesc investiții pe scară largă în energia nucleară riscă suprimarea unor beneficii mai mari în privința climei provenind din investițiile alternative în energia regenerabilă‟, crede profesorul.
Studiul arată că investițiile în proiecte mari, precum cele nucleare, fac mai problematică în viitor configurarea sistemelor de transport și distribuție a energiei pentru injectarea în sistem a energiei regenerabile produse la scală mică.
Care e situația din România
România are două reactoare nucleare pe platforma de la Cernavodă, iar acestea produc între 14 și 18% din necesarul României. Țara noastră dorește și construcția altor două unități, investiție de 6,5 miliarde de euro.
De asemenea, România sprijină energia regenerabilă prin contribuții directe ale consumatorilor în facturi.
Principalele surse de energie regenerabilă sunt cea eoliană și cea fotovoltaică, la care se adaugă microhidrocentralele și centralele pe biomasă și biogaz.
De asemenea, și energia hidro produsă în baraje mari este contorizată tot ca energie verde.
Pro și contra
Problema energiilor regenerabile este că sunt fluctuante. Nu în fiecare zi bate vântul și nu e mereu soare.
Iar atunci când acestea nu mai sunt disponibile, dispecerii energetici trebuie să caute rapid alte surse pentru a echilibra cererea.
De regulă, sunt pornite centrale pe gaze, care pot compensa rapid.
Însă gazele naturale pot duce România la o dependență mai mare de importuri, adică de Gazprom și Rusia.
Spre deosebire de acestea, energia nucleară produce în bandă, adică la același nivel în mod constant.
De altfel, securitatea energetică este unul dintre motivele pentru care România dorește realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Foto: Hepta