Cu câteva zile înainte ca vaccinul Sinovac să înceapă să fie administrat cetățenilor din Indonezia – cu președintele în frunte – experții sunt încurcați de datele contradictorii privind eficiența serului.

Oficialii din Indonezia au anunțat că un studiu clinic local a indicat o eficacitate de 65% a vaccinului chinezesc împotriva COVID.

Dar doar 1.620 de persoane au luat parte la respectivul studiu – prea puțini pentru ca datele să fie relevante, scrie Bloomberg.

Turcia a anunțat încă de luna trecută că același vaccin are o eficacitate de 91,25% în propriul studiu clinic, care a fost însă la fel de mic pentru a fi considerat relevant.

În Brazilia, unde Sinovac a fost testat în cadrul celui mai mare studiu clinic – cu peste 13.000 de persoane – două seturi de date au fost anunțate.

Partenerul local al Sinovac Biotech, Butantan Institute, a anunțat săptămâna trecută că vaccinul are o eficacitate de 78% în prevenirea cazurilor ușoare de COVID și de 100% în prevenirea cazurilor moderate și severe ale bolii.

Dar datele au fost contrazise de o publicație locală, notează Reuters. Site-ul UOL, care a citat două surse, a scris că eficacitatea vaccinului a fost mai mică de 60% în studiul clinic din Brazilia.

Butantan Institute a precizat ulterior că informațiile vehiculate sunt ”pur speculative” și că va face publice datele complete ale studiului.

Subminarea încrederii în vaccin

Că datele se contrazic nu reprezintă un fapt fără precedent – AstraZeneca a dat publicității două seturi de date bazate pe două regimuri de dozaj.

În plus, toate datele arată că eficiența vaccinului Sinovac depășește 50% – pragul necesar pentru autorizarea lui de către autoritățile de reglementare.

Dar confuzia datelor, care vine într-un moment în care mai multe țări se pregătesc să înceapă campania de imunizare, alimentează scepticismul cu privire la vaccinul chinezesc, scrie Bloomberg. Iar problema riscă să submineze și mai mult încrederea în vaccinurile promise de președintele Chinei Xi Jinping.

”Există o presiune financiară enormă pentru ca aceste studii clinice să își supraevalueze rezultatele”, spune pentru Bloomberg Nikolai Petrovsky, profesor la Colegiul de Medicină și Sănătate Publică la Flinders University din Australia.

”În multe cazuri, astfel de supraevaluări sunt și motivate politic, în condițiile în care țările care nu au reușit să gestioneze eficient pandemia acum vor să vorbească la superlativ despre beneficiile vaccinului pentru a câștiga voturi și pentru a calma nemulțumirea publicului”, adaugă el.

Un purtător de cuvânt al Sinovac a evitat să comenteze pe tema datelor din Brazilia, Turcia și Indonezia și a precizat că partenerul din Brazilia va oferi mai multe cifre săptămâna aceasta.

Întrebări privind studiul din Brazilia

Studiul clinic din Brazilia, cel mai important pentru concluzia finală a eficienței vaccinului Sinovac, a primit foarte multă atenție din partea experților.

Observatorii, scrie Bloomberg, au fost mirați de comunicatul Butantan Institute, care a anunțat o eficiență de 78%.

Potrivit informațiilor dezvăluite, studiul a avut 220 de participanți infectați: 160 în grupul care a primit un placebo și aproape 60 în grupul celor vaccinați.

Dar dacă participanții au fost împărțiți în mod egal între cele două grupuri, atunci rata de eficacitate ar trebui să fie de 62,5%, spune Petrovsky, care este și director de cercetare pentru Vaxine Pty, o companie care dezvoltă un vaccin COVID.

Oricum, calculele externe sunt deocamdată speculative, până la publicarea întregului set de date de către compania dezvoltatoare și partenerii săi din țările unde au avut loc studiile.

Este neclar dacă studiul din Brazilia, spre exemplu, a deviat de la protocolul obișnuit, așa cum a fost cazul AstraZeneca, care a folosit un regim diferit de dozaj.

Cert este că agenția de reglementare medicală din Brazilia, Anvisa, a solicitat date adiționale de la Butantan Institute, înainte de a decide dacă vaccinul Sinova este sigur pentru a fi administrat cetățenilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News