“Măștile chirurgicale filtrează aerul pe care-l respiri. Au însă o eficiență scăzută în stoparea virusurilor”, susține medicul britanic Mark Parrish.
“Măștile și-au dovedit eficiența în spitale, unde au scăzut rata îmbolnăvirii în rândul medicilor, însă pe scară largă nu ajută aproape deloc”, afirmă și Jonathan Ball, profesor în virusologie la Universitatea din Nottingham, pentru telegraph.co.uk.
Măștile sunt eficiente numai dacă le schimbi la 3-4 ore!
Ball a explicat și de ce nu țin măștile virusurile la distanță: “În spitale, unde s-au dovedit eficiente, veneau în completarea unei igiene riguroase. Omul de rând nu numai că nu se spală pe mâini la fel de des ca un medic aflat în timpul turei de la spital, dar nici nu schimbă masca la 3-4 ore, cum este recomandat. Purtată timp îndelungat, masca devine, dintr-un dispozitiv de filtrat aerul, unul plin de germeni. Probabilitatea ca un virus să treacă printr-o mască purtată mai mult de 3-4 ore în sistemul nostru respirator este ridicată”.
Mai eficiente ar fi, potrivit dr. Parrish, măștile de protecție N95, antifum. Însă nici acestea nu sunt infailibile. În plus, “se respiră mai greu în ele, așa că persoanele cu probleme respiratorii nu le pot purta”.
Scannerele termice nu depistează boala în perioada de incubație
O altă măsură de prevenție, instalarea scannerelor termice în aeroporturi, pentru depistarea cazurilor de gripă și posibilele infectări cu coronavirus, este eficientă doar în mică măsură, susțin experții, pentru că îi detectează doar pe cei în cazul cărora boala s-a declanșat deja și au apărut simptome. Cei care au contractat virusul, dar acesta e în perioada de incubație, vor trece nedepistați prin filtre.
Profesorul David Heymann, expert în boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine, crede că măsura cea mai bună de prevenție ar fi ca oamenilor să le fie explicate care sunt simptomele și ce măsuri trebuie să ia dacă le au.
Educația este cheia, oamenii trebuie informați. Dacă persoanele infectate se prezintă la medic repede, înainte să infectele alte persoane, putem ține epidemia sub control.
Prof. David Heymann, expert în boli infecțioase: