Presedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă! Peste 45.000 de tineri nu vor intra în examenul de bacalaureat din acest an. Potrivit datelor oficiale, în anul şcolar 2015-2016, la nivel naţional erau înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a şi a XIII-a). Dintre aceştia, în aceasta sesiune s-au înscris doar 137.344 de candidați. Luni, 13 iunie, a început examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016 cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Potrivit comunicatului difuzat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, din numărul total de candidaţi, 71,23% provin din promoţia curentă, iar 28,77% – din seriile anterioare.
“Primul examen cu adevărat important din viata unui tânăr este cel de bacalaureat. Este ca un fel de validare a valorii personale. Din păcate acesta este mai mult un mod al adulţilor de a vedea lucrurile. Tinerii simt acut şi stringent doar emoţiile examenului şi nu beneficiile lui ulterioare. Cei mai emotivi se pierd cu firea în faţa evaluatorilor şi uită tot ce au învăţat. Traversăm o perioadă în care examenul de bacalaureat chiar se dă pe bune. În trecut nu a fost mereu asa. Atunci standardul social era ca oricine să promoveze. Acum nu mai e deloc aşa. Evaluarea obiectivă generează mult stres pentru liceeni, motiv pentru care mulţi nu se mai înscriu la examen odată ce au picat prima oară. Aici e falia care hotărăşte viitorul multora. Aici se fac şi se desfac destine”, susţine psihologul.
Cum fac să mai reduc din stres şi emoţii?
“Liceenii cunosc melodia lui Pink, cea care spune Try,try try! Ei bine aşa trebuie să faci şi tu dacă ai picat un examen în trecut, sa încerci din nou şi din nou. Ştiu ca nu îţi vine sa faci asta şi că ai prefera să fii lăsat în pace dar aici se face diferenţa între învingători şi învinşi, la capitolul voinţă. Oricine a picat un examen (sau mai multe) în viaţă, dar grâul s-a cernut de neghină prin voinţa de a o lua de la capăt. Dacă ai emoții, cea mai bună metodă să scapi de ele este să parcurgi materialul de examen şi să înveţi prin asociere, logic, conceptual și nu doar să memorezi fără să înțelegi. Înțelegerea materialului îți dă o siguranţă maximă de sine. Vei ajunge, înainte de examen, să le explici și colegilor care nu au înțeles. Atunci ai să te simţi profesor pentru prima dată în viaţa ta. Dacă ajungi să simţi asta vei putea să treci orice examen la care viața te va supune”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.