Libertatea a cerut celor 11 institute şi spitale de boli infecţioase o evaluare a stocurilor de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi. În plus, ziarul a solicitat informaţii despre achiziţiile în derulare pentru suplimentarea stocurilor de echipamente de protecţie.
La două săptămâni de la prima solicitare a ziarului, numai 5 dintre cele 11 instituţii au răspuns, doar patru oferind informaţii despre stocuri.
În plină criză mondială de sănătate publică, unele din spitale nici măcar nu oferă un canal prin care să furnizeze jurnaliştilor informaţiile relevante pe acest subiect – deşi reporterii au încercat în repetate rânduri să îi contacteze, s-au lovit de telefoane care nu mai funcţionează sau la capătul cărora nu a răspuns nimeni.
Braşov: doar 10 costume de protecţie complete, care s-ar epuiza în cel mult două zile la un singur caz de coronavirus
“În total, avem 10 costume de protecţie, complete”, a răspuns Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov la prima întrebare a ziarului.
Cu aceste costume de protecţie, spitalul ar putea gestiona cel mult un caz, pe parcursul a două zile de spitalizare. Toate echipamentele sunt de unică folosinţă.
Potrivit unei simulări făcute pentru Libertatea de medicul infecţionist Adrian Marinescu, la un pacient cu infecţie de coronavirus, simptomatic, dar fără complicaţii, sunt necesare minimum 6 echipamente de protecţie pe zi.
Dacă infecţia este mai gravă şi necesită internarea pe secţia de ATI, atunci ar fi necesare undeva la 9 echipamente de protecţie pe zi, care să acopere necesarul pentru medici (infecţionist şi ATI), asistenţi medicali şi infirmieri.
Reprezentanţii spitalului din Braşov spun că au mai semnat achiziţia pentru 30 de costume de protecţie, care erau programate să ajungă în această săptămână la spital. Concret, asta înseamnă că spitalul ar avea necesarul pentru încă 5 zile la un caz sau pentru o zi în cazul a 5 bolnavi cu coronavirus.
La capitolul dezinfectanţi, la Braşov există pe stoc 4,5 kg dezinfectant de nivel înalt cu acid peracetic-Incidin (pentru suprafeţe şi dispozitive) şi 600 de bucăţi de şerveţele cu incidin Oxywipe.
Timişoara: De 100 de ori mai multe costume de protecţie, decât în Braşov
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara se află pe stoc 1.030 de kituri complete de protecţie, deci de 100 de ori mai multe decât la Braşov.
În acelaşi timp, spitalul precizează faptul că, pe lângă stocul din magazie, în prezent, pe fiecare secţie a spitalului se află produse destinate funcţionării pentru o lună.
La acest spital există deja un departament “Coronavirus”, unde a fost internată, săptămâna trecută, o pacientă infectată cu Covid19, venită din Italia, precum şi alte două persoane care prezentau suspiciuni de infecţie. În prezent, se află internată aici şi o adolescentă, al şaptelea caz de coronavirus din România.
Cluj: 183 de echipamente de protecţie, necesarul pentru 3 până la 5 pacienţi spitalizaţi
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca există 183 de combinezoane cu glugă, deci necesarul pentru a trata 5 pacienţi cu infecţie de coronavirus, fără complicaţii care să necesite internarea la ATI, pe toată perioada spitalizării.
Dacă însă spitalul va trata pacienţi cu infecţii severe, deci care ar sta cel puţin o săptămână pe secţia ATI, atunci necesarul este suficient pentru trei astfel de bolnavi.
În acelaşi timp însă, aceste echipamente de protecţie nu sunt rezervate exclusiv pacienţilor care suferă de infecţie cu coronavirus, ci pot fi şi sunt necesare şi în gestionarea altor infecţii cu grad mare de risc pentru personalul medical.
În ceea ce priveşte stocul de dezinfectanţi la nivel înalt a suprafeţelor critice, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca există 105 kg, adică de cel puţin 20 de ori mai mult decât în cazul spitalului din Braşov. Diferenţa arată că nivelul de pregătire variază foarte mult de la un centru la altul.
Baia Mare: Stocuri pentru 10 până la 19 pacienţi
Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare dispune de 633 de combinezoane de protecţie complete, iar, conform reprezentanţilor unității medicale, “stocurile din magazia centrală acoperă consumul normal (deci în lipsa epidemiei de coronavirus) pentru aproximativ două luni. În magaziile secţiei există, de asemenea, stocuri de materiale aferente consumului pentru două săptămâni.”
Dacă toate echipamentele de protecţie ar fi alocate cazurilor de infecţie cu coronavirus, atunci ar putea fi trataţi, pe toată perioada de internare, 19 pacienţi infectaţi, dar fără complicaţii sau aproximativ 10 pacienţi cu infecţie severă de coronavirus.
În acest moment, la Baia Mare nu există în derulare achiziţii pentru alte echipamente de protecţie. În acelaşi timp, din răspunsul spitalului, aflăm: “Biroul de achiziţii monitorizează în permanenţă situaţia stocurilor şi iniţiază noi achiziţii în funcţie de necesităţi”.
Cu alte cuvinte, momentan conducerea spitalului din Baia Mare consideră că nu există o urgenţă în acest sens.
Constanţa: refuză să dea informaţii despre stocuri
La insistenţele reporterului Libertatea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanţa a transmis ziarului că, în urma creării de către guvern a unui grup de comunicare la nivel naţional cu privire la cazurile de coronavirus, acest grup este singurul care răspunde solicitărilor de presă. Numai că Libertatea nu a cerut informaţii legate specific de cazurile de coronavirus, ci a solicitat informaţii despre stocurile de echipamente de protecţie existente într-un spital de boli infecţioase.
În plus, Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii şi o centralizare a stocurilor disponibile în institutele şi spitalele de boli infecţioase, însă ministerul nu a răspuns nici prin e-mail, nici telefonic.
La nivelul grupului de comunicare integrată, spre care ne-a îndrumat conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, comunicarea către jurnalişti s-a făcut, în mare parte, prin informări transmise unidirecţional pe un grup de WhatsApp, în care reporterii nici măcar nu puteau trimite întrebări sau cere lămuriri.
De la celelalte 7 institute şi spitale, Libertatea încă aşteaptă informaţiile despre stocurile existente şi achiziţiile în derulare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro