Președintele SUA comandă una dintre cele mai mari armate din lume, trimite trupe peste Ocean și aprobă operațiunile militare, precum cea în care a fost lichidat Osama Bin Laden, cel mai căutat terorist din lume, după atacurile din 11 septembrie 2001.
În schimb, doar Congresul poate să declare război. Președintele SUA conduce politica și diplomația externă, poate negocia acorduri internaționale majore, dar doar cu aprobarea Senatului.
Liderul de la Casa Albă nominalizează judecătorii Curții Supreme, care pot marca legislația americană timp de zeci de ani, însă Congresul poate bloca aceste nominalizări.
Totodată, președintele poate semna sau respinge legi și poate emite ordine de punere în aplicare, dar Curtea Supremă poate decide împotriva acțiunilor președintelui. În situații de criză, președintele poate să declare stare de urgență, dar Congresul și judecătorii se ocupă de supraveghere.
Există o limită superioară a puterii președintelui american: Congresul îl poate suspenda.
Video: Discursul victoriei lui Donald Trump.
Sursa: C-SPAN
Donald Trump, o figură marcantă în politica americană din ultimul deceniu, a devenit cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din SUA pentru a doua oară.
La momentul anunțului oficial al victoriei lui Donald Trump, acesta avea 276 de electori (51% din voturi), în timp ce Kamala Harris avea doar 223 de electori (47,4% din voturi).
TIME, una dintre cele mai prestigioase reviste din SUA, i-a dedicat coperta lui Donald Trump, în ziua în care republicanul a câștigat alegerile prezidențiale.
TIMEs new cover: How Donald Trump did it—again https://t.co/e8cUajst9G pic.twitter.com/P8UW8gr5qR
— TIME (@TIME) November 6, 2024