Imprumut: 10.000 euro. Suma rambursata bancii: 18.145 euro! Cam asa arata schema unui imprumut pentru nevoi personale fara garantii, pe o perioada de sapte ani. Chiar daca firmele incearca sa isi atraga clientii cu dobanzi mici, multe oferte sunt doar invelite in ambalaje tipatoare, care nu de putine ori ascund? surprize.
Am luat ca exemplu un credit de consum de 10.000 euro, pe o perioada de sapte ani. Calculele arata ca, in functie de banca aleasa, suma rambursata la sfarsitul perioadei de creditare este cu 4.500 pana la 8.100 de euro mai mare decat imprumutul initial.
Analistii financiari atentioneaza ca ‘secretul banilor luati de la banca se afla in numarul si valoarea comisioanelor percepute.
In plus, pe langa clasicele comisioane – de analiza, administrare, acordare – clientul care vrea sa isi achite datoriile mai repede decat a fost prevazut in contract are de platit alte taxe suplimentare.
Astfel, comisionul de rambursare anticipata are diferite valori, pornind de la 0% (la ING Bank) si poate ajunge la 10 la suta. (CitiFinancial).
Top 5 taxe care „umfla” rata
1. Comision de analiza a dosarului (0,15 – 3% din valoarea creditului)
2. Comision de acordare (1 – 5%)
3. Comision de administrare (0,05 – 0,15%)
4. Comision de urmarire riscuri (0,1 – 0,4%)
5. Comision de transformare a valutei (1%)