Cât de sigure sunt călătoriile cu trenul și autobuzul?
O mare parte din riscul potențial de infecție în trenuri și autobuze depinde de cât de aglomerate sunt aceste mijloace de transport și dacă puteți să vă feriți de alte persoane.
Ventilația joacă un rol important, întrucât aerul curat poate ajuta picăturile care conțin virusul să se disipeze mai repede, astfel încât posibilitatea de a deschide o fereastră poate fi un avantaj. Coronavirusul se răspândește atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau expiră în aer mici picături, pline cu virus.
Aceste picături pot pătrunde în corp prin ochi, nas și gură, fie direct, fie după atingerea unui obiect contaminat.
Dr. Lara Gosce, de la Institutul de Sănătate Globală, declară că cercetările sale (publicate în 2018) au arătat că persoanele care au folosit metroul în mod regulat sunt mai susceptibile să sufere simptome asemănătoare gripei.
”În special, se arată că în cartierele care sunt deservite de mai puține linii – unde locuitorii sunt obligați să schimbe linia de o dată sau de mai multe ori atunci când călătoresc în subteran – au rate mai ridicate ale bolilor asemănătoare gripei, în comparație cu cartierele în care pasagerii ajung la destinație printr-o singură călătorie directă”, susține dr. Lara Gosce.
Riscurile sunt diferite dacă se călătorește într-un tren sau autobuz relativ gol. De asemenea, contează cât timp se va petrece în mijlocul de transport – mai mult timp înseamnă o perioadă mai mare de contact cu mai mulți oameni și, deci, un risc mai ridicat de infectare cu COVID-19.
Astfel, ”limitarea numărului de contacte strânse cu persoane și obiecte potențial infectate este importantă”, spune dr. Gosce.
”În ceea ce privește călătoriile, evitați orele de vârf dacă este posibil”, spune ea, sugerând, acolo unde este viabil, că pasagerii ar trebui să aleagă rute care implică doar un mijloc de transport.
Care sunt sfaturile pentru pasageri?
Guvernul britanic declară că oamenii ar trebui ”să ia în considerare toate celelalte forme de transport înainte de a utiliza transportul public”. Dacă nu pot merge pe jos, cu bicicleta sau cu mașina proprie spre destinație, li se recomandă:
- Deplasarea în afara orelor de vârf
- Alegerea unei rute mai puțin aglomerate și reducerea numărului de schimbări
- Așteptați ca ceilalți pasageri să coboare înainte de a urca în mijlocul de transport în comun
- Păstrarea distanței de doi metri între oameni, acolo unde acest lucru este posibil
- Spălarea mâinilor cel puțin 20 de secunde la finalul călătoriei.
Totuși, guvernanții știu că există situații în care nu poate fi respectată distanța de doi metri între oameni, așa că sfatul lor este ca toți călătorii să evite contactul fizic și să poarte măști de protecție în mijloacele de transport în comun.