26 mai 2017. Tavanul Școlii 141 din cartierul Rahova s-a prăbușit. Plafonul era din rigips și din acest motiv a căzut pentru că nu a fost prins cum trebuie. Norocul a făcut ca niciun elev să nu fie în școală în acel moment, pentru că era „Săptămâna Altfel”.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au explicat că situaţia şcolii era cunoscută.
“Se cunoştea situaţia acelei clădiri şi ştia că acolo există nişte probleme, de aceea s-a luat decizia reabilitării. Cursuri se ţin în şcoală, dar nu în corpul acesta de clădire, unde s-au suspendat orele odată cu hotărârea de renovare. Ceea ce este îmbucurător este că niciun elev nu a fost rănit, nu existau copii în unitatea de învăţământ la momentul respectiv. S-au deplasat la şcoală primarul şi viceprimarul”, a adăugat Marina Manea.
Deși situația precară a clădirii era cunoscută, în 2008, Primăria Capitalei a investit 665.302 de euro într-o sală de sport construită în aceeași incintă, urmând ca autoritățile să deschisă o anchetă în acest sens.
În august 2017, Primăria Capitalei a votat demolarea școlii nr. 141 din Capitală.
Tot în august 2017, ISU București-Ilfov anunța o statistică îngrijorătoare: doar 44 de școli (22 de stat și 22 private) au autorizație de securitate la incendiu.
28 mai 2018. La fix un an de la incidentul de la Școala 141, o unitate de învățământ, Școala 124 din sectorul 5, a ars din temelii. Incendiul a fost stins de pompieri după ore bune de intervenție. Din fericire, nici acum elevii nu au fost puși în pericol, pentru că incendiul a izbucnit noaptea, iar a doua zi elevii nu au avut ore, pentru că erau Rusaliile.
Primarul Sectorului 5, unde se află unitatea de învățământ distrusă în incendiu, a declarat, luni, că școala se afla în stadiul final pentru obținerea autorizației ISU, avea uși antifoc și senzori de avertizare la incendiu.
În aceeași zi, ISU București-Ilfov a anunțat o noua statistică îngrijorătoare: numai 5 școli de stat și 25 private din București au autorizație de securitate la incendiu.
Nu există, în acest moment, nicio listă cu școlile care au autorizație de securitate la incendiu și cu unitățile de învățământ care nu au. În aceste condiții, părinții ar putea să nu știe dacă școlile în care învață copiii lor au sau nu avize.
Cât de siguri mai sunt copiii în școli? Chiar Liviu Pop declara, în august 2017, că părinții nu ar trebui să își lase copiii în școli neautorizate. În aceeași zi, tot Liviu Pop, pe atunci ministru al Educației, spunea că, la nivel național, din 31.297 corpuri de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ, 2.261 dintre acestea au autorizaţie PSI, iar 4.200 au avize PSI.
Având în vedere toate acestea, Libertatea.ro lansează o dezbatere către părinții: Mai aveți încredere să vă lăsați copiii să meargă la școală, știind că unitatea de învățământ ar putea să nu aibă autorizație de securitate la incendiu?
Mai aveți încredere să vă lăsați copiii să meargă la școală, știind că unitatea de învățământ ar putea să nu aibă autorizație de securitate la incendiu?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro