Păianjenul
Este unul dintre cei mai cunoscuţi făuritori de capcane. Crucile, zigzagurile şi spiralele pe care el le ţese conţin o substanţă lipicioasă, care imobilizează prada prinsă în pânză. Secretul rezistenţei acesteia (asemănată cu oţelul) stă în structura dublă, straturile cristaline şi în cele elastice succesive.
Peştele undiţar
Pentru a atrage prada, acest peşte şi-a format propria strategie de vânătoare. Astfel, i-a crescut, în timp, un gen de undiţă la capătul căreia se află un mic glob (medalion) ce luminează. Induşi în eroare, peştii, calmarii sau crustaceele se aruncă asupra lampionului şi nimeresc între dinţii ascuţiţi.
Leul furnicilor
Această insectă se cufundă în nisip, construieşte un gen de pâlnie şi apoi aşteaptă liniştită să îi cadă în capcană furnicile care trec prin zonă şi alunecă înăuntru.
Cinteza de Galapagos
Această mică pasăre are un sistem foarte ingenios de a atrage insectele. Ea ţine într-o gheară un băţ pe care îl introduce în găurile din copaci. Îl lasă acolo o vreme, până când insectele se caţără pe el, apoi îl apucă cu gheara, îl scoate afară şi culege cu ciocul insectele.
Balena ucigaşă
Aceste mamifere de dimensiuni colosale momesc alte animale marine – pescăruşi, foci, pinguini şi chiar urşi polari – scuipând peştii înghiţiţi recent la suprafaţa apei. Când celelalte animale se apropie, balenele nu fac decât să deschidă gura, iar prada nu mai are nici o scăpare.