Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș din București, unde a izbucnit vineri un incendiu puternic soldat cu cinci victime, datează din 1953. Atunci s-au construit cele patru etaje cu aproximativ 200 de paturi, iar în paralel a fost realizat și pavilionul VI. Institutul împarte curtea cu Spitalul Colentina, Matei Balș separându-se de acesta înainte de 2000. Cel mai vechi corp de clădire are aproape 130 de ani.
Pe parcursul zilei, informația că clădirea de la Balș care a luat foc nu avea autorizație a apărut pe o burtieră a postului Digi 24 pe care scria: „Pavilionul care a ars nu avea autorizație ISU”. Aflat în acest timp în direct, ministrul Lucian Bode nu a confirmat sau infirmat această variantă, ci a spus că ea „va fi prinsă în raportul pe care îl vom prezenta public, dacă se confirmă”.
Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager la Balș, spunea că pavilionul care a luat foc a fost recent renovat și avea toate documentele în regulă.
„Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”, a spus Streinu Cercel, potrivit Digi24.
Libertatea a preluat informația, dar apoi ziarul a revenit. Dar, de fapt, informația avansată inițial de Digi era corectă: clădirea nu avea autorizație la incendiu! Au recunoscut-o, vineri seara, la Antena 3, colonelul Orlando Șchiopu și Raed Arafat!
”Avea aviz, dar nu avea autorizație”, a spus Arafat. Roșu la față, colonelul Șchiopu, care era pe funcție ca prim adjunct al ISU și la Colectiv, a confirmat.
Întrebat de Radu Tudor care-i diferența, Șchiopu a explicat că avizul se dă pe un proiect, iar autorizația pe realizarea lui. Iar cei de la Balș nu făcuseră ce se agajaseră că fac la acel pavilion. De aceea, pompierii i-au amendat în noiembrie 2020, au spus Arafat și Șchiopu.
Cel mai vechi corp: aproape 130 de ani
Institutul Matei Balș e în curte cu Spitalul Colentina, împreună formând un ansamblu de mai multe clădiri.
Când au fost construite cele șase pavilioane ale Spitalului Matei Balș:
- Pavilioanele I și II: 1894
- Pavilionul III: 1921
- Pavilionul IV: 1935
- Pavilioanele V și VI: 1953-1955
În Sistemul de Achiziții Publice nu există, în ultimul deceniu, investiții referitoare la pavilionul V, unde a izbucnit incendiul, ci doar la pavilionul IV, corpurile A1 și A2, și la Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase, din curtea aceluiași spital.
Cinci persoane au murit vineri, în incendiul izbucnit la parterul pavilionului V de la Institutul Matei Balș, unde erau internați pacienți COVID. Trei dintre ele au fost găsite carbonizate în salon, iar a patra a murit ulterior, după ce medicii au încercat fără succes să o resusciteze. A cincea persoană a fost găsită carbonizată în baie, însă autoritățile nu știu încă dacă este tot un pacient sau este cadru medical, a anunțat ministrul de interne, Lucian Bode.
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro