Viteza cu care pandemia a copleșit sistemul sanitar din India a declanșat un semnal de alarmă printre oamenii de știință și oficialii care se întreabă acum cât de periculoasă este varianta virală depistată pe subcontinent.
Cunoscută sub numele de B.1.6.1.7, această tulpină a fost învinuită de unii experți pentru creșterea masivă a numărului de infectări în India, care a raportat în ultimele zile, în mod constant, peste 300.000 de cazuri pe zi, doborând recorduri mondiale nedorite.
Experții cred că numărul real al cazurilor este, de fapt, mult mai mare, în condițiile în care cetățenii nu au acces la teste suficiente.
Miercuri, India a raportat peste 3.000 de decese de COVID în ultimele 24 de ore, iar bilanţul total al deceselor provocate de coronavirus a depăşit în premieră pragul de 200.000.
Deocamdată, oamenii de știință au îndemnat la calm, subliniind că nu există suficiente dovezi pentru a concluziona în ce măsură este responsabilă noua variantă de creșterea cazurilor.
La fel de puține dovezi există și cu privire la virulența și transmisibilitatea tulpinei.
„În ciuda creșterii alarmante a noilor cazuri în al doilea val din India, pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a da vina pe variantă”, spune Nancy Jaser, analist în boli infecțioase la GlobalData, o firmă specializată în analiză, care monitorizează mutațiile virusului.
Când a apărut varianta indiană și cât de extinsă este?
Varianta B.1.6.1.7 a fost înregistrată pentru prima dată în baza de date globală la începutul lunii octombrie 2020, la doar două săptămâni după ce tulpina britanică B.1.1.7 a fost detectată.
Varianta indiană a circulat prin această țară de atunci și chiar s-a extins la nivel internațional. În jur de 20 de țări au raportat cazuri, multe dintre ele în legătură cu persoane care au călătorit din India.
Varianta a fost depistată, printre altele, în Marea Britanie, Germania, Belgia, Elveția, SUA, Australia și Singapore.
România nu a semnalat deocamdată apariția variantei, dar în țara noastră se fac puține secvențieri genetice. India a fost introdusă marți, 27 aprilie, pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din această țară vor fi obligați să stea în carantină 14 zile, chiar dacă au avut COVID sau stau pe teritoriul României mai puțin de 72 de ore.
Problema este că, în relație cu mărimea populației, India a realizat foarte puține secvențieri genetice – singura metodă de monitorizare a evoluției noilor variante.
Prin urmare, este încă necunoscut cât de extinsă este această tulpină în țara în care a apărut.
Jeffrey Barrett, director al Inițiativei Genomice COVID de la Wellcome Sanger Institute, Cambridge, spune că mai multe variante sunt prezente în India, inclusiv cea care a apărut în Marea Britanie.
Varianta britanică, despre care oamenii de știință au concluzionat că este mai contagioasă, a fost tulpina dominantă în Marea Britanie la finalul lui 2020, apoi s-a extins în întreaga Europă.
Există unele dovezi privind existența unor epidemii multiple, care se suprapun, în India, mai degrabă decât a unei singure epidemii.
Jeffrey Barrett, director al Inițiativei Genomice COVID de la Wellcome Sanger Institute, Cambridge
„Ceea ce are sens, din moment ce vorbim despre o țară uriașă, eterogenă”, adaugă el.
Este varianta indiană mai virulentă sau mai transmisibilă?
Varianta indiană are 13 mutații genetice. Acestea includ două modificări ale proteinei „cu țepi”, care au fost semnalate și la alte variante (cum ar fi cele identificate în Brazilia și în Africa de Sud), și care au generat o creștere a contagiozității și a abilității de a evita anticorpii produși de vaccinare sau de o infectare anterioară.
Dar deocamdată nu există suficiente dovezi, oferite de studiile epidemiologice sau de cele făcute în laborator, pentru a confirma această concluzie.
„Trebuie să ne uităm la aceste aspecte fără să ne panicăm”, spune Barrett.
„Faptul că varianta din India nu s-a extins încă la scară largă în Marea Britanie, chiar dacă s-a aflat în Marea Britanie din februarie, sugerează că probabil nu este la fel de contagioasă precum varianta B.1.1.7 (cea britanică)”, adaugă el.
O posibilă complicație a situației este dată de faptul că această variantă mutantă indiană se află în continuare într-un proces de evoluție, spune Sharon Peacock, director al Consorțiului Genomic din Marea Britanie.
Oamenii de știință au depistat deja trei variante descendente, cu mutații ușor diferite, ale tulpinii indiene. Implicațiile practice ale acestor noi variante sunt deocamdată necunoscute.
Oricum, referirile din presă la tulpina indiană ca la o variantă „dublu mutantă” au fost „inexacte, nu au o definiție specifică și ar trebui evitate”, mai spune Peacock.
Vor fi vaccinurile mai puțin eficiente în cazul variantei indiene?
Acesta este un alt lucru încă neclar. Vaccinurile dezvoltate pentru a combate coronavirusul original care a apărut în Wuhan în 2019 par să funcționeze bine împotriva variantei britanice, dar sunt ceva mai puțin eficiente în fața variantelor din Brazilia și Africa de Sud.
O veste potențial bună a venit săptămâna trecută din Israel.
„Impresia este că vaccinul Pfizer este eficient împotriva ei, chiar dacă are o eficiență redusă”, a declarat Hezi Levy, directorul general al Ministerului Sănătății, pentru postul local de radio Kan. Este doar o observație prealabilă însă.
„Dacă își vor menține eficiența împotriva noilor variante care apar în India nu este clar, dar cel mai probabil (vaccinurile) vor avea măcar ceva eficiență”, spune Peter English, un expert în boli contagioase din Marea Britanie.
Cum doar 10% din populația Indiei a fost vaccinată, „variantele nu sunt încă sub o presiune puternică din partea imunității generate de vaccinuri, așa că nu există o presiune care să genereze apariția unor mutații rezistente la vaccin”, adaugă el.
Ce anume ar putea sta la baza exploziei pandemice din India?
Dacă varianta apărută în țară nu este principala vinovată pentru creșterea numărului de cazuri, atunci care este explicația?
Criza sanitară din India a fost alimentată și de alți factori, cum ar fi numărul mic de vaccinări, eficiența sistemului sanitar și deciziile politice ale liderilor, care au permis mari adunări electorale și religioase.
„S-a vorbit mult despre varianta B.1.6.1.7. Dar amestecul populațiilor predispuse (la infectare) este cel care alimentează până la urmă transmiterea bolilor infecțioase respiratorii”, spune Michael Head, cercetător în sănătate globală la Southampton University.
Acesta a indicat adunările masive din India, din martie și aprilie, asociate cu campaniile electorale sau cu meciurile de crichet dintre India și Anglia, cu „stadioane pline și foarte puțini oameni cu măști”, dar și marile festivaluri religioase, cum ar fi Kumbh Mela, eveniment la care au asistat milioane de oameni.
Prin comparație, pelerinajul Hajj din Arabia Saudită sau sărbătorile prilejuite de Noul An chinezesc au fost substanțial reduse, observă Head.
„India a redus puțin sărbătoarea, dar milioane de oameni s-au adunat totuși pentru Kumbh Mela în mai multe state și mii de noi cazuri de infectare au fost deja confirmate printre cei care au luat parte la sărbătoare”, spune el.