„Forțele armate ruse vor continua operațiunea militară specială până când obiectivele stabilite vor fi atinse”, a declarat marți Serghei Șoigu, cu o expresie pe care Moscova o folosește pentru invazia declanșată în Ucraina.
„Protejarea Rusiei de o amenințare militară din partea Occidentului este principala sarcină a operațiunii militare speciale din Ucraina”, a declarat ministrul apărării, citat de Tass.
El a mai spus că Occidentul încearcă să folosească poporul ucrainean „pentru a lupta împotriva țării noastre”, o teorie pe care și statele vestice și Kievul au respins-o.
Șoigu a spus de asemenea că armata rusă nu ocupă teritoriul ucrainean și ia toate măsurile pentru a păstra viața și siguranța civililor. El făcea aceste declarații în momentul în care trupele ruse asediau mai multe orașe și se pregăteau să blocheze și Kievul.
„Subliniez că loviturile sunt efectuate numai împotriva instalațiilor militare și exclusiv cu arme de înaltă precizie”, a adăugat el. Șoigu a mai susținut că Ucraina plasează mai multe lansatoare de rachete, tunuri și mortiere de calibru mare în cartierele rezidențiale, în apropierea școlilor și grădinițelor și folosește civilii ca scuturi umane.
Această acuzație a fost respinsă de oficialii ucraineni, care au spus că Rusia a lovit în mai multe rânduri zone rezidențiale, care nu aveau nici ținte militare alături.
Chiar marți, autoritățile ucrainene au anunțat că un atac asupra orașului Harkov a devastat zona centrală și a ucis cel puțin zece oameni. Un atac similat a avut loc în același oraș luni. Și zone rezidențiale din Kiev sau alte orașe au avut de suferit.
Preşedintele rus Vladimir Putin îi spusese luni lui Emmanuel Macron că vrea recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un „statut neutru” pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei.
„Vladimir Putin a subliniat că această soluționare este posibilă doar cu respectarea necondiționată a intereselor legitime ale Rusiei pe linia securității, inclusiv recunoașterea suveranității rusești asupra Crimeei, demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean și asigurarea statutului său neutru”, a precizat Kremlinul.
„Partea rusă este deschisă la discuții cu reprezentanții ucraineni și se așteaptă ca acestea să ducă la rezultatul căutat”, a subliniat acesta.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia