- Dosarul apare și pe portalul instanțelor din România, înregistrat cu numărul unic 37766/3/2021. Jandarmeria Română este parte responsabilă, iar două persoane s-au constituit în parte civilă.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Gândul, ofițerii ar fi vândut subiectele în cazul unor concursuri organizate pentru trecerea plutonierilor în corpul ofițerilor.
În penultima zi a anului trecut, procurorii anticorupție au trimis în judecată următoarele persoane:
- colonelul Radu Gabriel Todoran, fost șef al Direcției Resurse Umane din cadrul IGJR:
- colonelul Marian Corcodel, fost șef al Bazei de Administrare și Deservire a IGJR;
- colonelul Dănuț Rușanu, actualul inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu; un apropiat al șefului Jandarmeriei Române;
- colonelul Valerică Guriță, adjunctul șefului Jandarmeriei Vaslui.
Alături de aceștia, au mai fost trimiși în judecată și plutonierii Silvia Mezdrea, Ionuț Stănică, Gigliola Roșu și Viorel Lefter.
Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, a confirmat pentru Libertatea numele șefilor trimiși în judecată.
„Nu avem date suplimentare, așa că nu a fost dat niciun comunicat. Instituția a predat toate datele cerute, ancheta își urmează cursul”, a punctat Despina, care a precizat că, din ceea ce cunoaște, generalul de brigadă Alin Mastan, prezentat de Gândul ca fiind una dintre persoanele trimise în judecată, nu se află printre cei acuzați.
Jandarmii sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu.
Sursele judiciare citate de Gândul au menționat că șefii din Jandarmerie ar fi încasat câte 6.000 de euro de la fiecare plutonier care trebuia să devină ofițer.
În plus, conform anchetatorilor, la dosar ar exista stenogramele unor discuții în care, pe lângă subiecte, erau transmise și răspunsurile corecte.
Conform unor surse apropiate anchetei, în urma perchezițiilor din primăvară, în biroul șefului Jandarmeriei Giurgiu ar fi fost găsită suma de 12.000 de euro.
Scandalul a izbucnit după ce, la începutul anului trecut, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a stabilit că, pentru diminuarea crizei de personal, o soluție ar fi ca subofițerii să poată trece, printr-un concurs, în corpul ofițerilor.
După organizarea concursurilor la Jandarmeria Română, procurorii DNA militar au descins la sediul central al IGJR, dar și al unor inspectorate județene (Giurgiu, Vaslui, Iași și Sălaj), după ce s-a stabilit că persoane care ocupau funcții de conducere ar fi vândut subiectele.