Codul rutier prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Cu alte cuvinte, nu contează în ce perioadă a anului se circulă, ci exclusiv condițiile meteo din acel moment, potrivit auto-bild.
Șoferii care circulă fără anvelope de iarnă pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. Sancțiunea cea mai mare este aplicată dacă fapta este considerată de gravitate maximă, fiind încadrată în grupa IV de amezi, cele mai mari în cazul persoanelor fizice.
În același timp, agentul reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și eliberează șoferului o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
Certificatul va fi restituit atunci când șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.
De asemenea, asiguratorii pot alege să nu despăgubească o daună prin RCA dacă șoferul vinovat nu folosea anvelope de iarnă în momentul producerii accidentului.
Pentru a îndeplini condițiile legale, anvelopele de iarna sau allseason montate pe mașină trebuie să fie inscripționate M+S (Mud + Snow), M.S. sau M&S.
Care este diferența între anvelope de iarnă și cele de all season
Anvelopele de iarnă sunt special fabricate să facă față atât zăpezii, cât și ghețușului. Spre deosebire de pneurile all season, cele de iarnă sunt mult mai eficiente deoarece timpul de oprire în condiții de zăpadă este mult mai scurt.
Dacă nu vă permiteți să vă cumpărați un set de anvelope de iarnă, puteți apela și la anvelopele all season, cu condiția să aibă inscripția M+S pe flancul lateral.
Pentru a face economie, unii șoferi schimbau, la venirea iernii, doar două anvelope, mai exact cele de pe puntea cu tracțiunea. Acest lucru nu este indicat de specialiști pentru că nu vă scapă nici de amendă și nici de pericol. Motivul: șoferul poate pierde mai ușor controlul automobilului dacă nu are patru anvelope de iarnă.
Diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă este prea puternică odată ce temperaturile au scăzut, iar diferențele pot fi fatale dacă vorbim și de gheață și zăpadă.
Se expun pericolului și cei care conduc un autovehicul care are roți de iarnă desperecheate, compuse din două sau mai multe tipuri diferite de anvelope de iarnă, all-season sau chiar de vară, notează sursa citată.
Specialiștii recomandă să folosiți aceeași marcă și același tip de anvelope pe toate roțile, pentru a circula în condiții de siguranță.
Când trebuie montate anvelopele de iarnă
Cel mai indicat este ca anvelopele de iarnă să fie montate la începerea sezonului rece. E indicat să faceți această operațiunea încă din octombrie sau cel târziu din noiembrie, însă acest lucru depinde de zona în care locuiți.
Cei care locuiesc în zone montane pot să le monteze încă din octombrie. Motivul: pe timpul nopții, temperaturile scad sub 10 grade. Mai mult, este de preferat să montați anvelopele de iarnă din timp, pentru a evita cozile de la vulcanizări.
În funcție de dificultate, montarea unui set de roți de iarnă într-un service specializat începe de la 20 lei pentru fiecare anvelopă de iarnă. Dacă roțile tale de iarnă sunt deja montate pe un set diferit de jante, vei plăti mai puțin și le vei putea proteja de eventualele avarii produse de montarea și demontarea repetată.
Costurile de montaj scad dacă roțile nu necesită nici echilibrare. Însă, cu tot cu echilibrare, tot veți plăti aproximativ 20-30 de lei pentru demontarea jantelor de vară și echiparea mașinii cu roțile de iarnă.
Cât costă un set de anvelope de iarnă
Pentru a nu avea bătăi de cap cu pneurile second-hand, specialiștii recomandă să cumpărați un set de anvelope de iarnă noi. Sunt mai scumpe, însă eliminați astfel o serie de riscuri care dus la siguranța vieții șoferului și a pasagerilor.
Prețul unei anvelope cu dimensiunile 185/65/R15 variază de la 170 la 300 de lei, în timp ce un pneu cu dimensiunile 205/50/R16 costă între 190 și 500 de lei bucata.â
Când ești obligat să circuli cu anvelope de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002.
Pentru că nu aveți de unde să știți cu siguranță dacă un drum va fi acoperit sau nu cu zăpadă, e bine să vă informați înainte de a porni la drum.
Citește prognoza meteo pentru zona în care vrei să conduci și treci la roțile de iarnă dacă aceasta arată temperaturi de sub șapte (7) grade Celsius în perioada călătoriei. Temperaturile minime pot scădea dramatic pe timpul nopții. Vă puteți trezi cu șoseaua aproape înghețată, o combinație fatală dacă circulați o mașină cu anvelope de vară.
foto: Hepta
Ce amenzi riști dacă nu ai anvelope iarna
Citește și EXCLUSIV/ Blonda de la „Rutieră”! Libertatea a vorbit cu poliţista devenită „virală” pe internet, după ce a recuperat un telefon furat – FOTO&VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro