Anorexia si bulimia sunt afectiuni intalnite cu predilectie la adolescente, fete preocupate de silueta, dar nu indeajuns de mature pentru a constientiza urmarile infometarii.
Semnele unei astfel de suferinte sunt usor de depistat: tinerele sunt slabe, dar – nemultumite de silueta lor – inca tin regim, refuza mancarea sau chiar incearca o senzatie de rau la vederea ei, ori infuleca tot din farfurie, dupa care isi provoaca varsaturi…
In cazurile grave e necesara interventia psihologilor, insa de cele mai multe ori e suficient ca parintii si prietenii tinerei sa intervina, sa-i redea increderea in sine si sa o ajute sa adopte un stil de viata sanatos.
Va redam mai jos cei mai potriviti sapte pasi pentru prevenirea si combaterea tulburarilor de genul anorexiei si bulimiei.
Anorexia e definita de specialisti ca fiind o preocupare exagerata privind dietele si slabitul, in timp ce bulimia reprezinta o preocupare intensa privind greutatea si forma corpului, cu episoade de supraalimentatie necontrolata asociate cu metode care sa combata efectele acesteia (provocarea varsaturilor, de exemplu)
1. Mai multa miscare
O viata activa este esentiala pentru a te mentine in forma. Astfel vei da jos kilogramele care “te supara” fara a fi nevoita sa recurgi la vreun regim. Vei avea un trup frumos, echilibrat. Nu permite pauze de multe zile intre orele de sport si intrerupe “statul degeaba” prin plimbari sau alergari usoare. Trebuie sa faci miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.
2. Mese fixe
Stabileste cand trebuie sa iei fiecare masa – mic dejun, pranz, cina + doua gustari – si incearca sa nu “sari” de la orar. Daca pranzul il iei cand te afli la scoala, sigur vei gasi doua colege impreuna cu care sa mananci, ca sa nu te simti stinghera.
3. Dieta echilibrata
Variatia si moderatia sunt principiile de baza ale unei alimentatii corecte. O dieta echilibrata e cea in care poti consuma cate ceva din toate grupele de alimente. Meniul tau zilnic trebuie sa includa fructe si legume, carne (sau oua, ciuperci – daca esti vegetariana), cereale integrale, lactate & branzeturi.
4. Incredere in sine
Lipsa increderii in sine si o imagine deformata a propriului corp sunt principalele cauze ale tulburarilor de alimentatie. Multe femei mature au recunoscut ca increderea in sine te face mai sexy, chiar daca fizic esti departe de perfectiune. Poate ca ar trebui sa inveti de la ele!
5. Comunica
Daca crezi ca ai probleme nu incerca sa le ascunzi de cei din jur. Cere ajutorul familiei si prietenilor. E mai bine sa ca-uti sustinere inainte ca problema ta sa se agraveze. In plus, alaturi de apropiati poti gasi solutii viabile pentru a-ti pastra silueta, renuntand la obiceiurile nesanatoase de a te infometa sau de a “da afara” totul imediat dupa masa. Psihicul joaca un rol important in prevenirea ori combaterea tulburarilor de alimentatie.
6. Gandeste pozitiv
Ai cateva kilograme in plus si nu le poti da jos oricate eforturi ai face? Nu pleca urechea la rautatile colegelor, pentru ca asta e cel mai scurt drum catre tulburarile de alimentatie amintite mai sus! Gandeste-te ca in perioada adolescentei corpul este oricum in formare. Daca nu poti slabi acum, o vei putea face in doi-trei ani, o data ce vei trece de pubertate.
7. Echilibru trup-suflet
O minte cultivata, preocupata de lucruri mai profunde decat a arata precum modelul de pe coperta unei reviste de moda, nu va permite infiltrarea cu usurinta a unor ganduri autodistructive. Ocupa-ti timpul cu activitati care-ti umplu bagajul de cunostinte: citeste, du-te la film sau la teatru ori viziteaza muzeele si expozitiile care ti se par interesante.
Adaptare dupa un material de pe www.idieta.ro
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!