Majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, cerută de sindicate, costă 2,7 miliarde de lei pe 6 luni, conform calculului publicației specializate în educație Edupedu.ro. Anual, acest lucru înseamnă 5,4 miliarde de lei, adică 1,1 miliarde de euro.

Cât de mare este suma în raport cu altele pe care statul le poate încasa, le încasează sau le cheltuiește? Toate aceste comparații au, desigur, o cotă importantă de relativ, le facem mai degrabă pentru a realiza dimensiunea și cum se încadrează aceasta în dimensiunile altor costuri statale.

  • 4,2 miliarde de euro sunt prejudiciile din dosarele în lucru ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), conform bilanțului pe anul 2022 anunțat de către Crin Bologa, șeful instituției, citat de Euronews. Dosarele de mare corupție cu sentințe definitive au la rândul lor prejudicii totale de un miliard de euro.
  • 2,3 miliarde de euro sunt prejudiciile din dosarele penale instrumentate de DIICOT și închise prin deciziile Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), conform estimărilor făcute de asociația Forumul Judecătorilor și citate de ziarul Bursa. DNA a făcut propriul calcul și a anunțat că în cazul dosarelor sale, prescripția închide 550 de dosare cu prejudiciu de 1,2 miliarde de euro, conform StirileProTV.

PRECIZARE: Nu înseamnă că în dosarele respective vinovăția, respectiv prejudiciile, fuseseră confirmate de judecători, ci doar cerute de procurori. 

  • 2,4 miliarde de euro – valoarea pensiilor speciale plătite de stat pentru aproximativ 200.000 de persoane. În România, primesc pensii speciale magistrații, parlamentarii, polițiștii, militarii, jandarmii, serviciile secrete, diplomații, aviatorii. România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va face reforma pensiilor, astfel încât toate să fie bazate pe contributivitate.
  • două miliarde de euro este valoarea celor două submarine Scorpene, pe care România le cumpără de la Naval Group, din Franța.
  • 1 miliard de euro era taxa de solidaritate pe care companiile de petrol și gaze, în special Petrom și Romgaz, trebuiau să o plătească conform legislației votate de Guvern la finalul anului trecut. Aceasta a adoptat un regulament european, dar Petrom a anunțat apoi că nu va plăti deloc taxa deoarece nu se încadrează în condiții. La începutul lunii mai, Parlamentul a votat o nouă formulă a taxei, iar Petrom va plăti acum doar 300 de milioane de euro cu noua taxă.

Guvernul dă 600 de lei profesorilor

Guvernul a adoptat joi prin ordonanță de urgență majorările salariale pentru cadrele didactice, deși sindicatele au respins oferta.

Este vorba de creșterea salariului pentru personalul didactic cu 1.000 de lei brut și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, ceea ce înseamnă în mână aproximativ 600 de lei pentru profesori și 250 de lei pentru personalul auxiliar.

Sindicatele au anunțat miercuri seară că doresc o majorare de 2.000 de lei net. 

Profesorii cer majorarea salariilor din învățământ cu 25%. Ei doresc ca un profesor debutant să ajungă la salariul mediu pe economie. În acest moment, salariul unui debutant este de aproximativ 2.500 de lei, iar salariul mediu net a fost de 4.554 de lei în luna martie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Vor și alții majorări

Pe lângă profesori, și sindicaliștii din Sănătate au amenințat cu proteste, ca și ceferiștii. 

De asemenea, ministrul de interne Lucian Bode a anunțat că și polițiștii vor avea salarii mărite, după ce a negociat cu sindicatele.

Urmărește-ne pe Google News