Alimentele aruncate în cele mai mari cantităţi sunt fructele şi legumele, urmate de pâine. Într-o măsură, vinovate sunt ofertele de nerefuzat care ne fac să cumpărăm mai mult decât ne-am planificat. Uneori, de vină este şi depozitarea în condiţii improprii.
- Stabileşte meniul pentru fiecare zi, notează-l, calculează ce şi cât trebuie să cumperi şi respectă această planificare!
- Notează când ţi se termină ceva, aşa încât să începi lista de cumpărături săptămânale cu respectivele produse.
- Verifică dulapurile, cămara şi frigiderul, vezi ce produse mai ai şi cât sunt de proaspete, ca să nu cumperi, din obişnuinţă, ceea ce ai deja acasă.
- Nu cumpăra cantităţi mari din alimentele foarte perisabile, pentru că, inevitabil, vei arunca din ele.
- Dacă eşti tentat(ă) de ofertele speciale, gândeşte realist: chiar îţi folosesc acele cantităţi de produse?
- Când cumperi carne crudă sau peşte, pune-le în pungi separate de alte produse alimentare.
- Procedează ca la supermarket: aşază mai în faţă produsele care sunt mai aproape de data expirării şi cele cu termen mai îndepărtat, mai în spate.
- Caută mai în spate pe rafturile supermarketurilor, acolo unde sunt plasate produsele cu termen de garanţie mai îndepărtat.
Top 10 idei împotriva risipei
- Păstrează alimentele proaspete pentru mai mult timp reglând frigiderul la o temperatură sub 5˚C.
- Pâinea se usucă de obicei şi nu apuci să o mănânci? Stropeşte-o cu puţină apă rece, apoi încălzeşte-o în cuptor.
- Nu ţine pâinea în frigider: se învecheşte mai repede. Dacă ai prea multă pâine, foloseşte o parte pentru crutoane.
- Ca să verifici prin miros produsele din carne preambalată, trebuie să le ţii mai întâi 30 de minute desfăcute din ambalaj, la temperatura camerei.
- Ai fiert prea multe spaghete? Ce e în plus se poate păstra într-un container de plastic închis etanş timp de două zile în frigider.
- Mâncarea congelată trebuie consumată în termen de trei luni. După decongelare, nu trebuie păstrată mai mult de 24 de ore.
- Înainte de a pune la congelat carnea sau peştele proaspăt, porţionează astfel încât să nu decongelezi mai mult decât ai nevoie.
- Nu risca să consumi ouăle cu termen depăşit sau al căror gălbenuş se împrăştie.
- Când cumperi alimente congelate, fă în aşa fel încât să ajungi cu ele acasă şi să le pui în congelator înainte ca ele să se dezgheţe.
- Verifică-ţi congelatorul odată la trei luni: s-ar putea să uiţi ce ai mai în spate. Scoate la consum ceea ce ai pus acolo de la ultima verificare.
PONT
Găteşti prea mult orez sau paste şi apoi le arunci? Obişnuieşte-te să cântăreşti ingredientele. Cantităţile corecte pentru un adult sunt aproximativ 60-75 g de orez şi 100 g de paste.