• 21.350 de deţinuţi se aflau, ieri, în puşcăriile din România.
  • 993 de lei este costul mediu pe care ANP îl plăteşte lunar pentru un puşcăriaş.
  • Carnea nu lipseşte din meniul pe care îl primesc în fiecare zi infractorii.
  • Deţinuţii beneficiază gratuit de asistenţă medicală, tratament şi medicamente.

Dacă în libertate, românul de rând plăteşte bani pentru orice bun sau serviciu, în spatele gratiilor cei care au comis infracţiuni sunt aproape privilegiaţi. Şi asta pentru că nu scot nici un leu din buzunar.

Un deţinut „mănâncă” 993 de lei pe lună

Reporterii Libertatea au cerut ANP să precizeze cât costă întreţinerea unui deţinut după gratii, în costul final fiind incluse lumina, căldura, transportul, hrana şi alte bunuri şi servicii de care beneficiază persoanele închise. Reprezentanţii administraţiei au transmis că, lunar, aceste costuri se ridică la 993,98 de lei.

Această sumă nu include şi salariul gardienilor, cei care-i păzesc pe deţinuţi, şi a personalului administrativ. Dacă luăm în calcul şi aceste sume, suma ajunge la peste 3.000 de lei.

Primesc mâncare diversificătă în fiecare zi

Cât priveşte hrana, deţinuţii au parte de mâncăruri diversificate în fiecare zi. În plus, cei care muncesc sau sunt bolnavi au parte şi de suplimente. Meniul puşcăriaşilor conţine tot ceea ce are nevoie o persoană, aşa cum reiese din datele ANP.

„Hrănirea zilnică se realizează prin prepararea unor meniuri care se servesc la mic dejun, prânz şi cină. Micul dejun poate fi format din: ceai, brânză, margarină, ou, marmeladă, biscuiți, mezeluri etc. La prânz se prepară două feluri de mâncare, respectiv felul I, ciorbe sau supe, şi felul II, diferite mâncăruri tradiționale: pilaf cu carne, piure cu carne, tocane, ghiveci, mâncare de varză, mâncare de fasole etc. La cină se prepară un fel de mâncare din gama deja prezentată. Precizăm că pentru efectivele de minori se asigură şi desert”, au precizat, pentru Libertatea, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Multe dintre produsele folosite la gătit provin din producţia proprie

Ca exemplu, pentru trei mese într-o zi, ANP plăteşte, pentru un deţinut, între 3,76 şi 5,51 de lei. De sărbători, fiecărui puşcăriaş i se mai alocă 2,25 de lei, iar pentru bolnavi şi gravide, suma care se dă în plus este între 4,34 lei şi 6,41 de lei. Preţurile sunt aşa de mici pentru că multe dintre produsele folosite la gătit, legume, fructe, carne, provin din producţia proprie.

Pe de altă parte, deţinutul care se îmbolnăveşte în spatele gratiilor are parte de asistenţă medicală şi medicamente. „Tratamentul acordat deținuților este asigurat, în mod gratuit, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din diferite surse (Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și din fondurile unităților din sistemul Administraţiei Naționale a Penitenciarelor)”, se mai spune în răspunsul transmis ziarului Libertatea.

Cât dă ANP pentru hrana deţinuţilor

Urmărește-ne pe Google News