„Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, se arată în datele administratorilor fondurilor de pensii.
În momentul de față, pilonul II are aproape 7,1 milioane de participanți, iar dacă împărțin cei 1,1 miliarde de lei la totalul de participanți, va da o sumă de 155 de euro pe care fiecare român i-a pierdut prin măsură relevată mai sus. La un curs valutar de 4,7 lei pentru un euro, vom ajunge să avem o pierdere de 730 de lei pentru fiecare participant.
Valoarea contului mediu a unui participant la pilonul II de pensii este de 5.999 lei și include și conturile goale sau cu foarte puține contribuții). Întrebat de numărul de participanți la pilonul II care au un cont gol sau o contribuție extrem de mică, Radu Crăciun, reprezentant al administratorilor de fonduri de pensii nu a putut da un număr exact al acestora.
Pe de altă parte, valoarea contului mediu „activ” (alimentat lună de lună) este de 11.475 lei, se arată în informațiile date de fondurile de pensii. Tototdată, dintre cele 71 milioane de participanți la pilonul II, circa 1,2 milioane de români au conturi individuale în valoare de peste 10.000 lei.
Valoarea contribuțiilor brute în cei 10 ani a fost de 35 miliarde de lei, valoarea veniturilor obținute de noi prin investirea acestor bani s-au obținut 7 miliarde de lei, randament.
„Acum avem în conturile contribuabililor 42 de miliarde de lei, bani ce pot fi verificați oricând. Să nu uităm că fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor instituțional din România. Partea frumoasă a acestui proiect este că el a avut o situație câștigătoare pentru ambele părți: banii au fost băgați în economia românească, iar contribuabili au câștigat și ei”, a mai spus Radu Crăciun.