Ce spune legislația rutieră în materie de limite de viteză

Potrivit legislației rutiere în vigoare, orice conducător auto care circulă pe drumurile publice trebuie să respecte regimul legal de viteză. Noul Cod Rutier 2024 a stabilit un regim de viteză care diferențiază drumurile expres și drumurile naționale europene, atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h. Există, însă, și câteva excepții deoarece, pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, în funcție de gradul de periculozitate, administratorul respectivului drum poate să stabilească, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, limite de viteză superioare, care, însă, nu pot fi mai mari de 80 km/h.

Cea mai importantă modificare se referă la limita de viteză pe drumurile expres (DEx), adică acele drumuri naţionale de mare viteză. Aceasta a fost introdusă în urmă cu doi ani și se referă la limita de viteză pe drumurile expres, care a fost crescută de la 100 km/h la 120 km/h. Deși viteza a fost majorată pe DEx, în prezent, conducătorii auto se pot bucura de această facilitate doar pe aproximativ 100 de kilometri de astfel de drumuri.

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”

Care sunt limitele de viteză în România

Potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Rutier, limitele de viteză în afara localităților, pentru autovehiculele din categoriile A și B sunt următoarele:

  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede;
  • 50 km/h în localități.

Cu cât s-au majorat amenzile în 2024

Conform prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare, amenzile au crescut cu aproximativ 14% în 2024 ca urmare a faptului că valoarea punctului de amendă a fost corelată cu creșterea salariului minim pe economie.

Cu câți km/h pot depăși șoferii limita de viteză fără să se aleagă cu o amendă - Imagine cu indicatorul care arată sfârşitul localităţii Vama Veche.
Limita maximă de viteză pe raza unei localități este de 50 km/h
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

Astfel, pentru anul în curs, punctul de amendă a fost stabilit la 5% din salariul mediu brut, care are valoarea de 3.300 de lei. În aceste condiții, de la 1 ianuarie, punctul de amendă a crescut de la 145 de lei cât era anterior, la 165 de lei.

Odată ce acest venit a fost majorat la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie, punctul de amendă ar fi trebuit să crească cu încă 20 de lei, până la 185 de lei. Cu toate acestea, Guvernul a intervenit și a stabilit punctul de amendă la 165 de lei până la finele acestui an.

De altfel, valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Executivul României prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, atunci când salariul minim brut pe economie se situa la pragul de 1.450 de lei. Ultima plafonare, care a fost valabilă până la final de 2023, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

Cum este structurat sistemul de amenzi

În țara noastră există cinci clase de amendă. Primele patru sunt aplicabile persoanelor fizice, în timp ce cea de-a cincea este aplicabilă exclusiv persoanelor juridice. În 2024, amenda maximă pe care o poate primi o persoană fizică este de 3.300 de lei sau 20 de puncte de penalizare. De partea cealaltă, în cazul persoanelor juridice, amenda maximă este de 16.500 de lei sau 100 de puncte de penalizare. Cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier la art. 98 alin. (4) sunt următoarele:

Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
Recomandări
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa. Râuri ieșite din matcă, orașe inundate, oameni evacuați cu elicopterele armatei, morți și dispăruți | VIDEO
  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: între 6 și 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: între 9 și 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: între 21 și 100 de puncte-amendă.

Lista completă cu faptele care constituie contravenții, precum și amenzile pe care le poți primi dacă vei comite una dintre contravențiile prevăzute de Codul Rutier poate fi consultată aici.

Care sunt amenzile pentru depășirea limitei de viteză

Șoferii care nu respectă noile prevederi legale în ceea ce privește limitele de viteză riscă să primească amenzi cuprinse în cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier în vigoare. Trebuie să știi că Ordonanța nr. 1/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a introdus o nouă contravenție.

Aceasta se referă la depășirea cu mai mult de 70 km/h a limitei de viteză maximă admisă pe un anumit sector de drum și pentru categoria din care face parte respectivul autovehicul, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Astfel, șoferii care vor depăși o limită de viteză cu peste 70 km/h vor primi până la 3.300 de lei amendă și se vor alege cu permisul suspendat pe o perioadă de patru luni. De asemenea, Codul Rutier stabilește aceeași amendă și pentru conducătorii auto care depășesc cu peste 50 km/h viteza maximă legală. Perioada de suspendare a permisului în această situație este, însă, mai mică, și anume 90 de zile.

După cum se știe, amenda este redusă cu 50% dacă va fi plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor legale. Iată în continuare care sunt amenzile pentru depășirea limitei de viteză maximă admisă:

  • depășirea limitei de viteză cu 10 până la 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
  • depășirea limitei de viteză cu 21 până la 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
  • depășirea limitei de viteză cu 31 până la 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
  • depășirea limitei de viteză cu 41 până la 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
  • depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
  • depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h: 9-20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Astfel, ținând cont că punctul de amendă este de 165 de lei, cea mai mică amendă pentru depășirea limitei de viteză este de 330 de lei, în timp ce cea maximă ajunge la 3.300 de lei. Așadar, valorii propriu-zise a amenzii i se adaugă și punctele de penalizare.

În momentul în care un șofer atinge pragul de 15 puncte de amendă într-un interval de 6 luni permisul acestuia va fi suspendat în mod automat pentru o perioadă de 30 de zile. În schimb, pentru persoanele juridice, numărul punctelor de amendă poate să ajunge până la 100, ceea ce înseamnă că valoarea maximă a amenzii va fi de 16.500 lei.

Cu câți km/h pot depăși șoferii limita de viteză fără să fie amendați

În prezent, monitorizarea vitezei automobilelor pe drumurile publice este realizată cu ajutorul anumitor tehnologii, cum ar fi radarele fixe și cele mobile, care sunt calibrate pentru a detecta orice depășire a limitei legale admisă. Poliția Rutieră utilizează sute de astfel de radare pentru a măsura viteza cu care se deplasează autovehiculele pe diverse drumuri de pe teritoriul țării.

Limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h - Imagine cu un panou care arată limitele de vizteză pe drumurile din România.
Limitele de viteză pe drumurile din România

Este important de știut că aceste dispozitive sunt capabile să măsoare viteza unui autovehicul chiar și de la o distanță de 1.200 de metri. În același timp, există și camere video, amplasate în anumite puncte strategice, care îi identifică pe șoferii care depășesc limita de viteză, pe cei care nu respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului sau a regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conduc pe drumurile publice un automobil neînmatriculat ori au un comportament agresiv în trafic.

Viteza înregistrată de aparatele de măsurare a vitezei (n.n. – cinemometre) poate diferi de cea reală. „Pentru cinemometrele care funcționează doar în regim staționar, marja de eroare este de ± 3 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 3% din valoarea măsurată pentru viteze de 100 km/h sau mai mari. Atunci când se măsoară viteza autovehiculelor aflate în mișcare, eroarea maximă admisă este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h și de ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze de 100 km/h sau mai mari”, explică avocatul Tudor Ion pe blogul personal.

Există numeroase situații în care șoferii depășesc cu câțiva kilometri limita de viteză. În general, aceste abateri minore nu sunt sancționate de lege, atâta timp cât nu se încalcă și alte reguli de circulație. În trecut, se putea depăși viteza maximă admisă cu până la 10 km/h. Acum, însă, această limită a fost redusă la jumătate. Cu alte cuvinte, viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h. Spre exemplu, pe un drum expres unde limita de viteză este de 120 km/h, șoferii nu au voie să circule cu mai mult de 125 km/h.

Vezi şi ce trebuie să faci dacă ți-a fost suspendat permisul!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (2)

Dor2022   •   08.09.2024, 11:19

Anul trecut, in Germania am depășit cu 6 km/h, viteza maxim admisă. Am primit acasă în Ro, cam la 2 luni, o scrisoare recomandata cu amenda de platit, contul in care trebuiesc virați banii, baza legala, ce pățesc daca nu plătesc si poza de rigoare cu mine in mașina/ viteza citită de radar. Simplu și clar! Evident că am platit și de atunci stau cu ochii pe vitezometru. De ce naiba noi avem legislația așa de alambicată și dubioasă, astfel încât periodic sa avem festivaluri de circ între polițiștii cu radar și nemulțumiții amendați, doar sfinții Stefan cel mare, Constantin Brâncoveanu & fiii și alții pot ști!

True_Blue   •   02.09.2024, 17:00

Poti depasi cu cat scrie in lege: "depășirea limitei de viteză cu 10 până la 20 km/h: 2-3 puncte de amenda". Deci cu 9 km/h.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Viva.ro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
FANATIK.RO
Regula neștiută din trafic. Mulți șoferi sunt induși în eroare în această situație, iar accidente grave se pot produce
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Locul superb unde nu ai voie să faci poze. Accesul turiștilor a fost restricționat tocmai din acest motiv
FANATIK.RO
Locul superb unde nu ai voie să faci poze. Accesul turiștilor a fost restricționat tocmai din acest motiv
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Observatornews.ro
Descoperirea incredibilă făcută de un şofer de TIR în timp ce se plimba pe câmp, în Ghimpeţeni. Vestea s-a răspândit repede în comună
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI