Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a întrebuințat cele mai multe fonduri, per mandat obținut în legislatura 2024-2029, în condițiile în care pentru fiecare loc în PE au fost cheltuiți 5,94 milioane de lei în campania electorală. Dacă luăm fiecare partid al ADU separat, potrivit datelor din Monitorul Oficial, PMP a folosit 3,68 milioane de lei pentru mandatul lui Eugen Tomac, al treilea om de pe lista ADU.

În cazul USR, care a obținut doi europarlamentari, media cheltuielilor per mandat a fost de 3,34 milioane de lei. Cel mai ghinionist partid este Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, care a aruncat în joc 7,46 milioane de lei, dar nu a obținut vreun mandat de europarlamentar, primul om al lor de pe listele ADU, Violeta Alexandru, fiind pe locul al șaselea (ADU a prins doar trei locuri).

PNL, ars bine la buzunar

Alianța electorală PSD-PNL plătit o medie de 5,12 milioane de lei per mandat, cele două formațiuni având la final nu mai puțin de 19 din cele 33 de locuri ale României în PE. Însă în interiorul alianței sunt discrepanțe. Media cheltuielilor unui mandat pentru cei din PSD a fost de 4,6 milioane de lei, în timp ce la PNL, media cheltuielilor per mandat a fost de 5,82 milioane de lei.

Diferențe sunt și la nivelul Alianței AUR. Media cheltuielilor per mandat la nivelul acestei alianțe este 4,49 milioane de lei. Dacă luăm separat partidul condus de George Simion, media cheltuielilor pentru un mandat (AUR având cinci), a fost de 4,94 milioane de lei, în timp ce PNRC-ul lui Cristian Terheș a cheltuit 2,26 milioane de lei pentru realegerea reprezentantului lor aflat pe lista acestei alianțe.

George Simion. Foto: Hepta

UDMR a avut și el o cheltuială de circa 1,1 milioane de lei per mandat obținut pentru Parlamentul European, doi oameni fiind trimiși din partea Uniunii în noua legislatură.

Sub un milion, dar cu mandat la Bruxelles

Partidul cel mai eficient la nivel de cheltuieli, care a reușit să trimită și oameni în Parlamentul European, a fost S.O.S.-ul condus de Diana Șoșoacă. 359.000 de lei a fost media banilor dați în campanie per mandat de formațiunea care a reușit să facă la limită pragul de 5%.

Diana Iovanovici Șoșoacă, europarlamentar din România, este condusă în afara camerei în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Foto: Hepta

Însă cel mai eficient candidat a fost Nicu Ștefănuță, care a mers pe varianta independent, pentru că pragul era de 3%, nu 5%, care a avut cheltuieli de 238.237 de lei.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Foto: Hepta

Partid cu ghinion

Una din formațiunile cu cel mai mare ghinion este PUSL, formațiune patronată de Dan Voiculescu. 2,61 milioane de lei a cheltuit partidul în campanie, bani care nu vor fi însă rambursați, pentru că formațiunea a scos doar 1,48%, nu minimum 3%, pentru a se încadra la rambursare.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News