Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) împarte clădirile școlilor în două categorii: care au nevoie de autorizație de incendiu și cele care nu au nevoie de această autorizație, fiindcă au fost construite înainte de 1998, când „nici nu exista expresia autorizație de securitate la incendiu”.
Mai mult de jumătate dintre clădirile de după 1998 nu au autorizație, deși ar trebui. În schimb, cele mai vechi, care nu au nevoie de acest document, sunt cel mai des sancționate de pompieri din cauza neregulilor.
Nu au nici măcar stingătoare!
Printre acestea se numără faptul că exploatează greșit instalațiile de detectare și de alarmare a incendiilor sau că ele nici nu există și, în unele cazuri, lipsa unei minime dotări cu stingătoare.
Conform IGSU, 33.743 de „deficiențe“ legate de securitatea la incendiu au fost descoperite în clădirile unităților de învățământ, în anii şcolari 2018-2019 şi 2019-2020.
S-au emis aproape 23 de mii ( 22.934) de avertismente și 1.102 de amenzi în valoare de peste 3,6 milioane de lei. – IGSU.
Neregulile au fost descoperite în urma efectuării a peste 8 mii de controale de către inspectoratele pentru situații de urgență județene și din București-Ilfov. Din totalul de deficiențe, „4.625 au fost înlăturate operativ“ – adică au fost rezolvate. Aproape 90% dintre situațiile neconforme cu legea, adică riscante, au rămas.
Școala 9 BRD detaliază situația aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro