Zacuscă
Aveţi nevoie de 7 kilograme de vinete, 5 de gogoşari, 5 de ardei capia, 3-4 kg de ceapă, aproximativ un litru de ulei, sare, piper şi foi de dafin. După ce coaceţi vinetele, gogoşarii şi ardeii capia, îi curăţaţi de pieliţe şi îi daţi prin maşina de tocat. Ceapa, curăţată şi tăiată în patru, se pune la călit, apoi se toacă şi ea precum celelalte legume.
Se amestecă bine toate ingredientele într-o oală încăpătoare. Se adaugă cam trei sferturi dintr-o sticlă de ulei de un litru, sare, piper măcinat şi câteva foi de dafin. Se pune oala la foc mic, pe aragaz şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore, amestecând destul de des. Apoi, oala se bagă la cuptor, unde mai trebuie să stea tot în jur de două ore.
Zacusca este gata atunci când bulele de ulei ies la suprafaţă. Este esenţial să puneţi zacusca în borcane imediat ce aţi scos-o din cuptor. Borcanele, sigilate bine, se pun într-o pătură şi se lasă acolo până se răcesc de tot.
Cost pentru 17-18 borcănele de 250 g
- 7 kg de vinete – 10,5 lei
- 5 kg de gogoşari – 7,5 lei
- 5 kg de ardei capia – 7,5 lei
- 4 kg de ceapă – 10 lei
- un litru de ulei – 5,52 lei
- dafin – 1,4 lei/plic
- piper – 1,6 lei/plic s
- are – 1,45 lei
- Total: 70,97 de lei
Castraveciori muraţi în saramură
Castraveţii se aşază în borcan, cât mai înghesuiţi. Printre ei se pun bucăţi de morcovi, de hrean, de ţelină (tăiate pe lung), crenguţe de mărar uscat, boabe de piper, frunze de dafin şi de ţelină şi câţiva căţei de usturoi. Deasupra se pun bucheţele de conopidă.
Pentru saramură aveţi nevoie de aproximativ 5 litri de apă. La fiecare litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare. În oala în care fierbe saramura se mai adaugă frunze de ţelină, boabe de piper şi mărar uscat. Când clocoteşte se mai lasă pe foc 7-10 minute.
Imediat ce aţi oprit focul, începeţi să puneţi saramura, cu polonicul, peste castraveţi. Borcanele se lasă descoperite 48 de ore, apoi saramura se varsă în oală şi se mai fierbe o dată. La fel ca prima dată, saramura se pune iar peste castraveţii, după care borcanele se sigilează.
Cost total pentru 3 borcane de castraveţi de 3 kg
- 5 kg de castraveţi – 15 lei
- o conopidă – 10 lei
- 3 rădăcini de hrean – 5 lei
- 5 morcovi – 2,5 lei
- 2 ţeline – 4 lei
- sare grunjoasă – 3,91 lei
- piper boabe – 1,6 lei
- mărar uscat – 1,5 lei
- o căpăţână de usturoi – 0,6 lei
- Total: 44,11 lei
Gogoşari în oţet
Gogoşarii se spală şi se taie jumătăţi. Într-un vas mare se pun gogoşarii, se adaugă peste ei zahărul, sarea, oţetul, foile de dafin, piperul boabe şi muştarul boabe. Se lasă 24 de ore la macerat. Din când în când se amestecă în ei ca să se topească zahărul.
A doua zi se pun în borcane, se adaugă peste ei zeama lăsată, cu tot cu boabele de muştar şi piper. Se pun deasupra rămurele de vişin, curăţate, apoi capacele şi se depozitează în cămară.
Cost pentru două borcane de 1,5 kg
- 5 kg gogoşari – 17,5 lei
- 1 kg zahăr – 2,69 lei
- 100 g sare grunjoasă – 0,4 lei
- 1 litru oţet – 2,90 lei
- 3-4 foi de dafin – 1,4 lei
- boabe de muştar – 2 lei
- boabe de piper – 1,6 lei/plic
- Total: 28, 49 lei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro