Zacuscă

Aveţi nevoie de 7 kilograme de vinete, 5 de gogoşari, 5 de ardei capia, 3-4 kg de ceapă, aproximativ un litru de ulei, sare, piper şi foi de dafin. După ce coaceţi vinetele, gogoşarii şi ardeii capia, îi curăţaţi de pieliţe şi îi daţi prin maşina de tocat. Ceapa, curăţată şi tăiată în patru, se pune la călit, apoi se toacă şi ea precum celelalte legume.
Se amestecă bine toate ingredientele într-o oală încăpătoare. Se adaugă cam trei sferturi dintr-o sticlă de ulei de un litru, sare, piper măcinat şi câteva foi de dafin. Se pune oala la foc mic, pe aragaz şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore, amestecând destul de des. Apoi, oala se bagă la cuptor, unde mai trebuie să stea tot în jur de două ore.
Zacusca este gata atunci când bulele de ulei ies la suprafaţă. Este esenţial să puneţi zacusca în borcane imediat ce aţi scos-o din cuptor. Borcanele, sigilate bine, se pun într-o pătură şi se lasă acolo până se răcesc de tot.
Cost pentru 17-18 borcănele de 250 g

  • 7 kg de vinete – 10,5 lei
  • 5 kg de gogoşari – 7,5 lei
  • 5 kg de ardei capia – 7,5 lei
  • 4 kg de ceapă – 10 lei
  • un litru de ulei – 5,52 lei
  • dafin – 1,4 lei/plic
  • piper – 1,6 lei/plic s
  • are – 1,45 lei
  • Total: 70,97 de lei

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

Castraveciori muraţi în saramură

Castraveţii se aşază în borcan, cât mai înghesuiţi. Printre ei se pun bucăţi de morcovi, de hrean, de ţelină (tăiate pe lung), crenguţe de mărar uscat, boabe de piper, frunze de dafin şi de ţelină şi câţiva căţei de usturoi. Deasupra se pun bucheţele de conopidă.
Pentru saramură aveţi nevoie de aproximativ 5 litri de apă. La fiecare litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare. În oala în care fierbe saramura se mai adaugă frunze de ţelină, boabe de piper şi mărar uscat. Când clocoteşte se mai lasă pe foc 7-10 minute.
Imediat ce aţi oprit focul, începeţi să puneţi saramura, cu polonicul, peste castraveţi. Borcanele se lasă descoperite 48 de ore, apoi saramura se varsă în oală şi se mai fierbe o dată. La fel ca prima dată, saramura se pune iar peste castraveţii, după care borcanele se sigilează.
Cost total pentru 3 borcane de castraveţi de 3 kg

  • 5 kg de castraveţi – 15 lei
  • o conopidă – 10 lei
  • 3 rădăcini de hrean – 5 lei
  • 5 morcovi – 2,5 lei
  • 2 ţeline – 4 lei
  • sare grunjoasă – 3,91 lei
  • piper boabe – 1,6 lei
  • mărar uscat – 1,5 lei
  • o căpăţână de usturoi – 0,6 lei
  • Total: 44,11 lei

Gogoşari în oţet

Gogoşarii se spală şi se taie jumătăţi. Într-un vas mare se pun gogoşarii, se adaugă peste ei zahărul, sarea, oţetul, foile de dafin, piperul boabe şi muştarul boabe. Se lasă 24 de ore la macerat. Din când în când se amestecă în ei ca să se topească zahărul.
A doua zi se pun în borcane, se adaugă peste ei zeama lăsată, cu tot cu boabele de muştar şi piper. Se pun deasupra rămurele de vişin, curăţate, apoi capacele şi se depozitează în cămară.
Cost pentru două borcane de 1,5 kg

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

  • 5 kg gogoşari – 17,5 lei
  • 1 kg zahăr – 2,69 lei
  • 100 g sare grunjoasă – 0,4 lei
  • 1 litru oţet – 2,90 lei
  • 3-4 foi de dafin – 1,4 lei
  • boabe de muştar – 2 lei
  • boabe de piper – 1,6 lei/plic
  • Total: 28, 49 lei

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI