Potrivit unei directive europene, până în 2020, consumul de energie în statele UE trebuie să fie diminuat cu 20%. În acest scop, la 4 august 2014, România a adoptat Legea nr. 121 privind eficienţa energetică. Actul normativ prevede că, până la 31 decembrie 2016, toate locuinţele conectate la sistemul centralizat de încălzire şi alimentare cu apă trebuie dotate cu robineţi termostatici şi repartitoare de costuri pentru încălzire, respectiv cu contoare pentru apă caldă şi apă rece.
500 de lei pentru calorifere
Ce presupune dotarea cu aceste aparate şi cât costă o astfel de investiţie ne-a spus ing. Marian Şişu, directorul general al SC ISTA Romania SRL: “Să luăm ca exemplu un apartament de două camere, baie şi bucătărie. Pe fiecare calorifer trebuie montate două piese: un robinet termostatic – cu care se poate porni, regla şi opri căldura şi un repartitor de costuri – aparat care înregistrează energia termică consumată. Cele două piese se vând la pachet şi costă 125 de lei, inclusiv montajul”. Aşadar, pentru cele 4 calorifere vom cheltui 500 de lei. “Avantajul este că putem regla temperatura, cu ajutorul robinetului termostatic, în fiecare cameră după cum dorim, iar dacă plecăm de-acasă pentru mai multă vreme, putem opri complet căldura în apartament, reducând astfel cheltuielile cu întreţinerea”, ne-a explicat reprezentantul ISTA.
10 ani de funcţionare
Pentru contorizarea consumului de apă, trebuie instalate patru apometre: două la intrarea în bucătărie şi două la intrarea în baie (câte unul pentru apă caldă şi unul pentru apă rece). Preţul unui astfel de apometru este de 125 de lei bucata, inclusiv manopera. Aşadar, pentru cele 4 aparate vom plăti 500 de lei. Toate piesele funcţionează minimum 10 ani. Citirea şi înregistrarea datelor se face cu ajutorul unui aparat (receptor de date) montat la parterul blocului. “Datele sunt transmise într-un program de calcul, care stabileşte consumul şi costurile aferente pentru fiecare apartament în parte, apoi, noi transmitem la administraţia blocului tabelul cu toate aceste date, pentru fiecare locuinţă”, ne-a asigurat Marian Şişu.

Plata se poate face şi în rate

Pentru furnizarea, instalarea şi monitorizarea acestor aparate, firma încheie contracte cu asociaţiile de locatari, acceptând şi plata în rate lunare, pe o perioadă de 6 până la 12 luni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News