Suntem in luna septembrie, iar gospodinele au inceput sa cutreiere pietele in lung si-n lat pentru a-si umple camarile cu borcane de muraturi pentru iarna. Libertatea a dat deja o raita prin pietele din Capitala si va spune cat de gros trebuie sa fie portofelul atunci cand plecati la cumparaturi, dar si cateva retete de la producatori.
Pentru un kilogram de gogosari platiti intre 2 si 3 lei, pentru un kilogram de vinete cam la fel, un kilogram de castraveciori costa intre 2 si 2,5 lei, iar unul de conopida aproximativ 4 lei. Pentru o telina platiti in jur de 2 lei, iar pentru un kg de otet aproximativ 2,5 lei. Pentru condimente, cum ar fi sarea, boabele de piper, usturoiul, foile de dafin si semintele de mustar, mai scoateti din buzunar in jur de 5 lei. Fiindca vara care tocmai a trecut a fost extrem de secetoasa, comerciantii va recomanda sa va grabiti, fiindca altfel riscati sa nu mai gasiti gogosari sau vinete.
Gogosari in otet: cost total 30 lei
Ingrediente pentru 10 kg de gogosari: un litru de otet, 200 grame de zahar, 100 grame de sare, 250 grame de ulei, piper, foi de dafin si 2 litri de apa. Gogosarii se spala, se curata si se asaza feliati in borcane. Intr-o oala
se amesteca apa, otetul, uleiul, sarea, zaharul si condimentele si se pun la fiert. Dupa ce solutia clocoteste se pune peste gogosari si se sigileaza borcanele.
Muraturi asortate: cost total 21 lei
Ingrediente: 2 kg conopida, 2 kg gogonele, 1/2 kg telina si 1/2 kg morcov. Legumele se asaza in borcane. Se face o saramura dintr-un kg de otet, trei litri de apa, patru linguri de sare, o lingura de zahar si se toarna in borcane. La final se pun cateva foi de dafin, boabe de mustar, boabe de piper, cateva rondele de hrean si se astupa borcanele.
Castraveti murati: cost total 7 lei
Ingrediente: 2 kg castraveti, crengute de marar verde, 3 linguri de sare, cativa catei de usturoi si un ardei iute. Se asaza castravetii in borcan alaturi de crengutele de marar, cateii de usturoi si ardeiul iute, dupa care se toarna o saramura facuta din 3 linguri de sare si 3 l de apa.
Vinete congelate: cost total, pentru 10 kg, 25 de lei
Vinetele se coc la foc mic, se curata de coaja si se lasa la scurs cateva ore bune pana nu mai lasa deloc apa. Dupa aceea se portioneaza, se pun in pungute de plastic sigilate si se baga in congelator in sertarele in care nu se umbla des.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro