Potrivit medicului ortoped Emil Mareş, citat de Mediafax, numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare, iar secţiile de ortopedie sunt asaltate de părinţi cu copii care se plâng de dureri de spate.
„Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. (…) O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviaţii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate”, mai spune medicul ortoped.
Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor.
Doctorul Mareş avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă.
„O parte dintre copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareş.
Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.
Cele mai bune ghiozdane sunt, potrivit ortopedului, cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale.