V-ati saturat sa munciti pentru altii si dispuneti de mijloace suficiente pentru a va pune pe picioare o firma? Libertatea va prezinta care sunt etapele si costurile infiintarii unei societati comerciale.

– Pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL), stabiliti mai intai cine va fi administratorul societatii, tipul acesteia si obiectul de activitate, conform clasificarii din Codul CAEN. 

– Urmeaza apoi alegerea denumirii societatii si, optional, emblema acesteia. Tineti cont de faptul ca trebuie date trei denumiri, dupa preferinte.

– Pentru dosarul de infiintare aveti nevoie,  in primul rand, de actele de identitate ale viitorilor asociati, in original, si trei copii. 

– Treceti apoi la urmatoarea etapa care consta in: rezervarea denumirii societatii, stabilirea sediului si intocmirea actului constitutiv. Acesta se intocmeste sub semnatura privata ori, dupa caz, se  semneaza in fata notarului sau avocatului. De asemenea, asociatii trebuie sa faca declaratii ca nu au antecedente penale si sa obtina cazierele fiscale de la sectiile financiare. Acestea se elibereaza in 10 zile si costa 5 lei sau, la urgenta, 100 de lei. 

– Urmeaza deschiderea contului la o banca, depunerea capitalului social (minim 200 de lei) si a specimenului de semnatura.

– Completati apoi urmatoarele documente: cererea de inregistrare (formular ONRC), declaratia pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia in domeniul sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii. Pentru anumite activitati, trebuie obtinuta autorizatie speciala de la autoritatea de mediu sau autoritatea sanitar-veterinara, ulterior inregistrarii societatii. Daca sunteti studenti, puteti adauga adeverinte in acest sens pentru a beneficia de facilitatile legale ce vi se ofera. 

– Toate acestea, impreuna cu acordul vecinilor, se depun la oficiile Registrului Comertului din orasele resedinta de judet. Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare e de cinci zile. 

– Dupa ce sunt gata actele firmei, trebuie sa faceti stampila societatii, sa deschideti efectiv contul firmei si sa faceti tipizatele.

Care sunt preturile

– rezervare nume firma ? 40 lei;
– capital social – 200 lei;
– taxe registru – 200 lei;
– taxa judiciara de timbru – 39 lei;
– taxa de publicare in Monitorul Oficial a extrasului incheierii judecatorului delegat,
31,5 lei/pagina;
– taxa notariala pentru autentificarea specimenului de semnatura, in jur de 50 de lei (difera in
   functie de notar).
Total: 560,5 lei.

‘De pe site-ul nostru, www.onrc.ro, pot fi descarcate formularele necesare. Totodata, in vederea accelerarii procedurii de rezervare a denumirii unei noi societati comerciale, se poate accesa gratuit serviciul Recom online (https://recom.onrc.ro).
Anisoara Ujica, director Directia juridica a ONRC

 
 

Urmărește-ne pe Google News