Banii pentru avioanele F-35 vor proveni de la bugetul de stat al României, prin bugetul MApN, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de SUA, se arată în actul normativ.

România va cumpăra avioanele F-35 în două faze. Mai întâi 32 de avioane (2 escadrile), apoi 16 avioane (o escadrilă), adică un total de 48 de avioane. Iar suma plătită doar pentru primele 32 de avioane F-35 este de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.

De ce cumpără România avioane F-35

Decizia achiziției avioanelor F-35 s-a făcut în aprilie 2022, într-o ședință CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Atunci a fost analizată dezvoltarea aviației militare a României, țară membră NATO care are de „îndeplinit angajamentele asumate” și s-a stabilit ca modernizarea Forțelor Aeriene Militare să continue prin cumpărarea de avioane de ultimă generație F-35.

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, a transmis atunci Administrația Prezidențială.

România mai are de primit avioane F-16

România are în acest moment 23 de aeronave F-16. În decembrie 2021, Parlamentul a aprobat inițierea achiziţiei a 32 de aeronave F-16 din Norvegia, iar România plătește pentru ele 454.000.000 de euro, fără TVA.

Până acum, țara noastră a primit 9 dintre cele 32 de aeronave F-16 pentru care a plătit și mai are de primit încă 23.

Avioanele F-16 vor fi scoase treptat din serviciul de luptă, așa cum s-a întâmplat cu avioanele MiG-21 LanceR, iar această procedură începe în 2034 și trebuie să se termine în 2040.

Urmărește-ne pe Google News