Fiecare român aruncă, anual, 86 de kilograme de mâncare, spune o statistică europeană. Şi totuşi, acum suntem mult mai economi decât în 2008, când aruncam peste 100 kg de mâncare la gunoi.
Pentru comparaţie, în toată Uniunea Europeană se aruncă anual circa 179 kg pe cap de locuitor, adică în jur de 89 de milioane de tone de alimente. În topul ţărilor europene care generează cele mai multe deşeuri alimentare, România se află pe penultimul loc din 28 de ţări analizate de Eurostat.
Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne în ţările dezvoltate, poate fi redusă cu până la 60% prin educaţie şi tehnologie. Până în 2025 se doreşte o reducere cu 50% a deşeurilor alimentare.
Un prim pont pentru reducerea risipei venit de la expertii Comisiei Europene ar fi să ne facem un meniu zilnic, pentru fiecare zi din săptămână, şi să-l respectăm cu stricteţe atunci când mergem la cumpărături. Atenţie, e bine să mergem după provizii doar cu stomacul plin, nu când ne este foame. Foarte important este şi să ne punem porţii potrivite în farfurie.