„Fiecare tulpină care începe să se replice într-un organism, practic, nu permite altora să pătrundă în același organism. Încă nu avem dovezi despre coinfecții și cu vechea, și cu noua tulpină”, a menționat Apostolescu.

Medicul susține că nu se modifică protocoale sanitare, chiar dacă noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 este considerată mult mai contagioasă,
dar nu există nicio dovadă că ar produce afecțiuni mai grave sau o mortalitate mai ridicată. 

Cu toate acestea, spune Cătălin Apostolescu, „un pacient infectat cu noua tulpină ar trebui izolat față de ceilalți pacienți, pentru că interesul nostru este să nu lăsăm această tulpină să se răspândească”.

Pe de altă parte, momentul prezentării la spital al unui astfel de pacient s-ar putea să fie deja un moment tardiv pentru izolare, deoarece el deja a fost liber și a apucat să răspândească virusul”.

Medicul Cătălin Apostolescu:

Până acum, s-au făcut aproximativ 30 de secvențieri, iar altele sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI Matei Balș, cu rezultate în curs.

„Secvențierea se face atunci când pe testul de amplificare din cadrul PCR se observă anumite mutații suspecte. Secvențierea este cea mai de vârf metodă. Este costisitoare, testele pot depăși 500 de euro pe probă. Și e nevoie de niște oameni ca să le facă. S-au făcut aproximativ 30 de secvențieri și mai sunt câteva în lucru. Secvențierea trebuie făcută atunci când specialiștii în domeniu consideră că este necesară. Sunt împotriva secvențierii de rutină”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din București.

În data de 22.01.2021 au fost testate la „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, 9 au fost pozitive la testul RT-PCR, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Reprezentanţii INSP au anunţat marți că a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu noua tulpină britanică de coronavirus în România.

 
 

Urmărește-ne pe Google News