„Mâine la ora 11, Biroul Electoral Central se va pronunța asupra înregistrării Alianței Dreapta Unită, opoziția democratică din România. Avem semnale că Puterea actuală dorește blocarea noastră, așa cum s-a încercat și în 2019. Deja dimineață un abuz a fost comis prin respingerea reprezentantului desemnat de PMP în BEC”, a susținut Drulă.
El a adăugat că Eugen Tomac „este liderul legitim și ales al PMP încă din 2022”, cu toate că oficial, în Registrul partidelor politice, apare fostul președinte al PMP, Cristian Diaconescu.
Drulă a dat ca exemplu ceea ce s-a petrecut acum 5 ani, când, spune el, PSD-ului i s-a permis ceea ce lor li se interzice acum: „La fel am pățit și noi USR în 2019, dar Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a dat dreptate. Ca fapt divers, la data ultimelor alegeri parlamentare din 2020, Marcel Ciolacu, președinte faptic, nu era și scriptic în acest Registru unde era trecută Viorica Dăncilă”.
„Documentele și dosarul Alianței Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curți. Juridic și politic, lucrurile sunt fără dubiu. Rămâne doar de văzut dacă în România mai avem democrație și Opoziției i se interzice accesul pe buletinul de vot sau nu”, a mai precizat Drulă.
Ce acuză USR, PMP și Forța Dreptei
Cele trei partide de opoziție susțin că PSD și PNL au comis un abuz prin respingerea reprezentantului PMP și al Forței Dreptei în Biroul Electoral Central, „fără temei legal”.
Partidul Mișcarea Populară a precizat că, potrivit legii, are dreptul de a desemna un reprezentat în BEC, dar „la propunerea membrului PSD din BEC, a fost respins reprezentatul PMP în BEC”, la o săptămână după ce Guvernul a decis prin OUG-ul de comasare a alegerilor și „eliminarea PMP din secțiile de vot”.
Partidul condus de Eugen Tomac a adăugat că aceasta este o „decizie profund nedreaptă” și „un derapaj major” pentru că astfel „este atacată direct opoziția democratică din România și afectat profund întregul proces electoral”, motiv pentru care va depune o contestație.
Și Forța Dreptei, partid condus de fostul premier PNL Ludovic Orban, a spus că este un „atac fără precedent împotriva principiilor democratice pe baza cărora se desfășoară alegerile”. Forța Dreptei a precizat că și reprezentantului său i-a fost refuzată calitatea de membru al BEC, ca și celui al PMP, motiv pentru care va contesta decizia, urmând să se adreseze Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În replică, procesul-verbal privind constituirea Biroului Electoral Central a explicat de ce PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC. Potrivit Registrului partidelor politice, președintele PMP este fostul lider Cristian Diaconescu, nu Eugen Tomac, iar Forţa Dreptei şi REPER nu au obţinut mandate la alegerile europarlamentare din 2019.
Calendarul alegerilor din acest an:
- 9 iunie – europarlamentare și locale
- 15 și 29 septembrie – prezidențiale
- 8 decembrie – parlamentare