„Fermierii protestează în toată ţara. Bufonul de la Agricultură, Nea Petrică, nu a fost în stare să negocieze cu Comisia Europeană mai mulţi bani pentru fermierii noştri. Cu toate astea, PSD şi PNL îl ţin în funcţie. Îl ţin în funcţie pentru că răspunde la comenzile unor baroni cu afaceri în agricultură, cum este chiar secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Îl ţin în funcţie pentru că unica calitate a bufonului este să angajeze oamenii ceruţi de PSD şi PNL prin minister”, a afirmat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR.

10,5 milioane de euro. Atât a putut negocia Petre Daea. S-a dus la Bruxelles cu un dosar incomplet, cu date eronate. Credea că merge ca în România, ca în şedinţele de partid la PSD.

Cătălin Drulă, președintele USR:

Acesta motivează că România a obţinut doar 10,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, în timp ce Bulgaria a obţinut 16,7 milioane de euro, iar Polonia – aproape 30 milioane de euro.

„O ruşine. E momentul ca Marcel Ciolacu să îl demită pe Petre Daea! Le-a făcut destul rău fermierilor”, a punctat Cătălin Drulă.

USR susţine că Petre Daea este „cel mai slab ministru al Agriculturii din ultimii 30 de ani”, iar acesta „trebuie să plece acasă”.

„În loc să se ocupe de problemele fermierilor şi de proiectele pe fonduri europene care pot ajuta agricultura românească, Daea a avut ca prioritate popularea ministerului şi a agenţiilor din subordine cu fii, fiice, soţii, rude şi prieteni ai diverşilor politicieni”, a adăugat USR.

Ludovic Orban: Daea îi duce în faliment pe fermierii români

Și Forța Dreptei, partid condus de fostul premier Ludovic Orban, a solicitat vineri demiterea de urgenţă a lui Petre Daea şi nominalizarea unei persoane care să „se preocupe în mod serios de problemele din agricultură”, mai scrie Agerpres.

„Biroul Politic Naţional al Forţa Dreptei deplânge situaţia dramatică cu care se confruntă fermierii români, zeci de mii dintre aceştia riscând falimentul din cauza modului catastrofal în care ministrul agriculturii îşi îndeplineşte atribuţiile. Forţa Dreptei solicită demiterea de urgenţă a ministrului Petre Daea şi nominalizarea unei persoane care să aibă tangenţă cu realitatea, să o înţeleagă şi să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură. Butaforia şi circul din fruntea Ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârşit pentru că dăunează grav tuturor fermierilor din România”, a declarat Ludovic Orban, într-un comunicat transmis de Forța Dreptei.

Orban susţine că ministrul agriculturii nu a înregistrat niciun fel de progres în ceea ce priveşte creşterea suprafeţei irigabile, afirmând că acest lucru pune în pericol şi recolta din acest an.

„În ceea ce priveşte anul trecut, despăgubirile pentru secetă sunt un mare eşec. Din cele 365 de milioane de lei trâmbiţate în toamnă, doar o mică parte au ajuns la fermieri pentru cele 250.000 de hectare afectate. Aceasta s-a petrecut din cauza modului de calcul greşit al despăgubirilor şi a tertipurilor prin care procesele verbale au fost manipulate pentru a-i favoriza poate pe anumiţi beneficiari. Pentru cele 1,27 milioane hectare afectate de secetă, cultivate în primăvara anului 2022, s-au alocat abia 300 milioane lei (aprox. 250 lei/ha), în condiţiile în care cheltuielile pentru 1 hectar anul acesta vor fi de 5.500 – 6.000 lei”, afirmă preşedintele Forţa Dreptei.

Ludovic Orban mai spune că negocierea despăgubirilor pentru fermierii afectaţi de importul de cereale din Ucraina a arătat „incapacitatea Guvernului de a reprezenta în mod eficient interesele legitime ale agricultorilor din România”.

„Este inadmisibil ca acestora să le fie alocată cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, faţă de cele alocate fermierilor din Polonia (29,5 milioane euro) şi Bulgaria (16,7 milioane euro), în condiţiile în care pierderea suportată de fermieri este de 100 euro pentru fiecare tonă de grâu”, a mai susținut Orban.

Acesta a mai criticat autorităţile pentru că abia acum îşi pun problema să identifice soluţii cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Fermierii protestează, vineri, în mai multe judeţe şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News