Ministrul PNL al educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat pe 15 august 2021 Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat, după care să o trimită mai departe la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care se ocupă de analiza plagiatelor.
În acest context, liderul USR a transmis că așteaptă rezultatul Universității de Științe Agronomice, pentru că ministrul Sorin Cîmpeanu și instituția pe care o conduce „refuză să ofere informații”.
„S-a împlinit un an de când ministrul Sorin Cîmpeanu, vrând să se prezinte drept un exemplu personal şi să răspundă acuzaţiilor că îşi ţine teza de doctorat la secret, a cerut Universităţii de Ştiinţe Agronomice să-i analizeze teza, după care să o trimită la CNATDCU, consiliul cu rol central în analiza plagiatelor. Nu se ştie dacă, în anul scurs, i-a verificat cineva teza ministrului educaţiei, pentru că atât Universitatea, pe care Sorin Cîmpeanu a condus-o ani buni în calitate de rector, cât şi Ministerul Educaţiei refuză să ofere informaţii”, a afirmat Cătălin Drulă într-o postare pe Facebook.
Acesta a adăugat că „se ştie însă cu certitudine că ministrul Cîmpeanu a folosit din plin proiectele noilor legi ale educaţiei pentru a oferi protecţie plagiatorilor”.
Drulă s-a referit apoi la faptul că în textul proiectelor noii legi a educației, aflată încă în dezbatere, apare o formă de amnistiere a plagiatorilor. Concret, prescrierea plagiatului se va face în 3 ani de la săvârșirea faptei, dacă legile vor fi adoptate în forma propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a făcut totul pentru a încuraja furtul în învățământul superior. Sorin Cîmpeanu și-a făcut datoria față de cei care l-au tot împins în față, în scaunul de ministru: „România Educată” e pe cale să devină România furtului intelectual, iar plagiatorii pot dormi liniștiți. Mai ales când sunt șefi de partid și visează funcții importante în stat.
Cătălin Drulă, lider USR:
Cele două legi ale educației, Proiectul de lege pentru Învățământul Preuniversitar și Proiectul de lege pentru Învățământul Superior, au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august. Legile vor fi ajustate în funcție de propuneri, apoi vor fi trimise la Guvern și ulterior vor ajunge în Parlament.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro