UPDATE ora 14.15: Cătălin Drulă a precizat în aceeași conferință de presă că nu a primit niciun mesaj din teritoriu prin care i s-a cerut demisia.
El a adăugat că va rămâne în USR şi că va avea o discuţie în Biroul Naţional al partidului ca să stabilească un calendar pentru alegerile interne, în maximum două săptămâni.
„Noi am trecut printr-o fuziune, în mandatul meu, fuziunea USR-PLUS; s-a întâmplat după ce am preluat preşedinţia partidului şi sunt aici colegi care au fost original în USR sau în PLUS. Am fost ţinta unor atacuri mârşave, campanii plătite, aici aţi venit la clubul milionarilor, după campaniile plătite de PNL. Important este să mergem înainte, să dăm speranţă acestei ţări şi asta cred că se poate face cu un leadership nou”, a mai spus Drulă.
El va mai rămâne președinte până când se vor organiza alegerile în partid pentru desemnarea succesorului.
***
Știrea inițială. „Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. Pentru mine, în întreaga mea viaţă asumarea a fost un principiu de bază. Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp. Avem oameni şi lideri puternici care pot duce mai departe această construcţie”, a spus Drulă într-o conferință de presă, conform news.ro.
El a precizat că un posibil succesor ar putea fi primarul din Timișoara. „Mă gândesc aici la Dominic Fritz, un om care a câştigat decisiv votul în Timişoara şi a arătat că PSD şi PNL pot fi înfrânte”, a afirmat Drulă care l-a caracterizat pe Fritz drept „cel mai legitim candidat” pentru șefia partidului.
Drulă a mai spus că alegerile au fost organizate cu un singur scop, „ca această coaliţie (n.red. PSD-PNL) să fie menţinută la putere”.
„Eu cred că în democraţie rezultatele se obţin prin organizare. Şi democraţie fără partide politice nu s-a inventat. Am auzit pe cineva spunând că e vremea independenţilor. Fără organizare nu poţi obţine rezultate. Forţele răului în România sunt organizate şi sunt bine organizate”, a mai afirmat Drulă despre alegerile locale și europarlamentare de ieri, 9 iunie.
Cătălin Drulă a fost ales preşedinte al USR în iulie 2022, cu peste 70% din voturi, după demisia lui Dacian Cioloș.
Lasconi a cerut demisii la vârful USR după eșecul de la europarlamentare
Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care a câștigat un nou mandat, a criticat dur rezultatul USR la alegerile europarlamentare și a cerut demisii la vârf, cu trimitere la Cătălin Drulă, cel care i-a dat „un șut în fund” de pe lista de europarlamentare în toamna anului trecut.
„Rezultatul Alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare din acest an este unul dezastruos. Un procent de 20% era unul rezonabil. Liderii USR ar trebui să facă un pas în spate. Eu voi continua în USR, eu cred în valorile USR, întotdeauna am spus asta. Partidul îl fac oamenii, dar nu oameni care să fie plini de orgolii”, a declarat Elena Lasconi pentru Adevărul.
La alegerile europarlamentare din 9 iunie, USR (Cătălin Drulă) a format Alianța Dreapta Unită împreună cu Forța Dreptei (Ludovic Orban) și PMP (Eugen Tomac), dar rezultatele au fost mult sub așteptări, procentul după exit poll-uri fiind de 11%. Alianța PSD-PNL a fost votată de 54% dintre români, AUR a primit 14% și a ieșit pe locul 2, dar partidul lui George Simion a depășit Dreapta Unită, care a ieșit pe locul 3, potrivit datelor exit-poll CURS-Avangarde.
În plus, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor locale, USR a pierdut cele două sectoare din București unde avea primari, adică Sectorul 1 (Clotilde Armand) și Sectorul 2 (Radu Mihaiu), dar și Primăria Brașov (Allen Coliban).