„PSD, PNL şi preşedintele Iohannis îşi bat joc, încă o dată, de români şi riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiaţi. Sunt mai puţin de cinci zile până se încheie anul 2022 şi Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituţional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor sunt blocate în Parlament”, a spus Cătălin Drulă, într-un comunicat al partidului de opoziție.
Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca, până la finalul acestui an, să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, a transmis USR.
„Cât despre proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, USR a arătat deja că nu desfiinţează nicio pensie specială şi nici nu scade cheltuielile cu aceste privilegii: cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde de lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, aşadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, se mai arată în comunicatul USR.
Ce a cerut Banca Mondială și ce spun guvernanții
Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, după cum a anunțat ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, pe 24 octombrie. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.
Pe 6 decembrie, Budăi a spus că legea privind reglementarea pensiilor speciale există şi urmează să fie depusă în Parlament, fără să avanseze un termen. El a precizat însă că implementarea PNRR nu este în pericol, dacă legea nu va fi depusă în Parlament până pe 31 decembrie.
Pe 20 decembrie, ministrul muncii a precizat că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate, aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor”.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
În acest moment, bugetul pentru pensii speciale este de 0,85% din PIB.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro