Anul 2017 a fost anul în care Dragnea a încercat să pună mână pe puterea absolută în România
”Pentru că mâine are loc ședința de Comitet Executiv Național, cred că este un moment foarte bun de bilanț pentru primul an de guvernare. Dacă să fii în opoziție este relativ ușor, guvernarea oferă liderilor politici șansa să-și dovedească realele calități sau, din contra, incompetența. În Cex-ul de mâine cred că ar trebui să se vorbească despre o evaluare a lui Liviu Dragnea, cel care și-a asumat această guvernare, care a fost susținut necondiționat de partid pentru a pune în aplicare ceea ce românii au votat în decembrie 2016. Dacă din programul de guvernare s-a ales praful, nimeni nu mai știe astăzi exact ce și cât s-a realizat, agendă personală a lui Liviu Dragnea a fost urmărită cu foarte mare grijă și determinare. Anul 2017 a fost anul în care Dragnea a încercat să pună mână pe puterea absolută în România, să scape de dosarele penale, să-și pună agoniseala din fapte evidente de corupție la adăpost, să scape de orice urmă de opoziție din partid și, practic, să-și asigure libertatea, indiferent de costuri”, a scris Cătălin Ivan, pe Facebook.
El a mai arătat că 2017 a însemnat ”izolarea totală a României în plan extern, includerea acesteia pe lista neagră a țărilor cu democrații fragile, cu derapaje grave de la principiile statului de drept, cu investiții străine în scădere, cu o accentuare a fenomenului de depopulare, tot mai mulți români părăsind țara, cu blocaje în aproape toate segmentele economiei, cu investii publice aproape inexistente, cu categorii sociale tot mai nemulțumite, cu o administrație locală lăsată fără resurse propii și, practic, în imposibilitatea de a mai susține proiecte locale de dezvoltare, fără fonduri europene atrase, șamd”.
Europarlamentarul afirmă că pentru PSD, anul 2017 a debutat cu halucinantul moment al mandatului în alb dat de membrii Cex pentru că Dragnea să pună, după bunul plac, primul ministru al României.
”Așa au aflat membrii de partid care au muncit douăzeci de ani pentru PSD că Sevil Sheidehh este membră de partid și că, pentru că a ținut contabilitatea afacerilor necurate ale lui Dragnea, este singură îndreptățită să devină premier al României”, arată Ivan.
El mai precizează și faptul că anul 2017 a însemnat pentru partid o nouă premieră negativă, dărâmarea propriului guvern, fără vreo explicație concretă, în urmă unei evaluări fictive făcute de un fost pedist cu tablourile zidite în pereți.
Potrivit eurodeputatului, tot în ultimele doisprezece luni a încetat oricare formă de viață internă, orice dialog sau dezbatere, și au fost eliminată democrația din partid.
”Organizații întregi au fost dizolvate, consilieri locali, consilieri județeni, simpli membri de partid au fost dați afară sau li s-au luat funcțiile pentru că au îndrăznit să aibă alte opinii decât cele ale lui Liviu Dragnea. Cei care au scăpat de ochiul vigilent al cenzurii interne simț o profundă jenă față de familie, vecini, prieteni, cunoștințe, pentru că trebuie să gireze acțiunile unui personaj pe cât de sinistru, pe atât de nociv pentru toți, dar mai ales pentru viitorul copiilor și nepoților noștri. PSD a devenit nefrecventabil la nivel european și sunt tot mai multe voci care cer izolarea acestuia sau chiar scoaterea în afară familiei europene”, afirmă Cătălin Ivan.
Europarlamentarul trage și o concluzie: ”2017 a fost anul în care PSD a fost luat captiv de un grup de indivizi veniți din afară să, de pe la PRM sau de la vechiul PD, anul în care, pentru prima data, și-a sacrificat credibilitatea pentru că un singur om să scape de pușcarie, anul în care a privit tăcut cum, în numele sau, fără acordul sau însă, îi sunt anulate marile merite pe care acest partid le-a avut de la Revoluție până astăzi, anume intrarea în Uniunea Europeană și NATO”.
Ivan arată că, în opinia sa, ”Comitetul Executiv Național de mâine, dacă ar fi reprezentativ și ar ascultă nemulțumirile și îngrijorările membrilor de partid, despre asta ar trebui să discute.
”Un CEX statutar și responsabil ar fi trebuit să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea și să organizeze de urgență Congres Extraordinar. Nu se va întâmplă însă. Totuși, chiar și așa, 2018 va fi anul în care ne vom despărți de Liviu Dragnea”, concluzionează Ivan.
Comitetul Executiv al PSD, în care se va discuta despre restructurarea guvernamentală, a fost convocat luni, la sediul central din Aleea Kiseleff.
Potrivit unor surse politicie, ministerele care ar putea dispărea sunt ministerul Apelor, care ar merge la Mediu, ministerul Energiei, care ar putea trece la Economie, dar și Ministerul Turismului care se va uni cu Tineretul și Sportul sau se vor transforma în direcții. Se dorește reînființarea Ministerului Fondurilor Europene, ca minister plin și nu structură delegată, cum e în prezent.