„Vă explic în câteva rânduri de ce iniţiativa unor parlamentari este pură ticăloşie şi de ce aceştia ar trebui să-şi piardă automat calitatea de membri de partid. Dacă PSD nu ia măsuri urgente faţă de iniţiatori, atunci va confirma suspiciunea că singura raţiune de a exista a acestui partid în ultimele luni este de a proteja un grup restrâns de indivizi extrem de bogaţi şi de corupţi. Prin această iniţiativă, deputatul Rădulescu ar fi trebuit să-şi încheie automat cariera politică într-un partid democratic, european, angajat total în eradicarea corupţiei, mai ales într-o ţară atât de săracă precum România”, a scris Cătălin Ivan pe pagina Facebook.
Europarlamentarul precizează că Directiva 1371 a Comisiei Europene, privind „combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal”, prevede pedepse de minimum 4 ani de închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.
„Pragul sub care un stat membru UE poate renunţa la acţiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro. Directiva stabileşte standarde înalte în combaterea furtului din banii plătiţi de contribuabilii europeni: „Corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii””, afirmă Cătălin Ivan.
Europarlamentarul mai susţine că această directivă trebuie implementată până în vara anului 2019, în perioada în care Romania va avea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. „Deci, pe perioada în care Romania va deţine un rol cheie la nivel european, va trebui să explice de ce nu pune în aplicare o directivă atât de importantă sau, la fel de rău, de ce pentru banii europeni sunt reguli atât de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, în timp ce pentru banii naţionali pragul este de 20 de ori mai mare”, mai spune Cătălin Ivan.
PSD a depus în Parlament, în ultimele zile de sesiune parlamentară, un proiect de lege care prevede că abuzul în serviciu cu pagubă sub 200.000 de euro nu se consideră infracțiune iar pedepsele până în 3 ani se execută la domiciliu. Propunerea legislativă este semnată de 39 de senatori și deputați, printre care deputații Cătălin Rădulescu, Liviu Pleșoianu și Andreea Cosma.
Se mai propune ca pedepsele cu închisoarea până în 3 ani să se execute la domiciliu, ca și pedepsele celor cu vârsta peste 60 de ani și cei bolnavi incurabil. O prevedere interesantă este și aceea de abrogare a articolului din Codul Penal privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.