Într-o emisiune la EuropaFM, miercuri, 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a fost întrebat de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care „nu își mai încheie mandatul, și l-a încheiat prin demisie, atunci când soțul domniei sale a fost condamnat penal”.
„Și ulterior achitat“, a replicat imediat Cătălin Predoiu. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a vrut să continue întrebarea. „Sunteți…”, ministrul continuând să vorbească despre situația fostei șefe DIICOT.
„Am putea spune că doamna Hosu și-a dat cu adevărat demisia de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a mai spus Predoiu.
Ministrul Predoiu a revenit, joi, 19 ianuarie, asupra declarației, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției, în care precizează că eroarea îi aparține întrucât „nu a verificat în prealabil informația pe care o avea din surse neoficiale”.
„Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale. Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a transmis ministrul.
De ce este acuzat Dan Hosu
Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017, pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.
Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit „foloase necuvenite, constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, „în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.
Tribunalul București l-a condamnat pe 24 septembrie 2020 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. În schimb, l-a achitat pentru trafic de influență și dare de mită.
În ziua condamnării, Giorgiana Hosu și-a înaintat demisia din fruntea DIICOT. „Demisia procurorului-şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, transmitea atunci Ministerul Justiției.
Decizia finală aparține Curții de Apel București.