Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a propus o întâlnire ministrului italian de justiţie pentru a discuta despre „compatibilizarea sistemelor legislative” din cele două state, după ce magistraţii din Italia au schimbat decizia de condamnare dată de judecătorii români în cazul Săvulescu.

Pot să vă spun că am trimis o scrisoare ministrului italian al justiţiei şi i-am propus să avem o întâlnire, într-o perspectivă apropiată, pentru a discuta mai multe probleme de cooperare judiciară, dar şi aceste aspecte care ţin de compatibilizarea sistemelor legislative din ţările noastre şi cum este posibil ca un mandat european, gândit să faciliteze procedurile de extrădare şi procedurile de executare a pedepselor, pronunţate într-un stat şi executate în alt stat membru al UE, să nu funcţioneze, să spunem, uniform.

Cătălin Predoiu:

Cătălin Predoiu spune că a fost „uimit” de faptul că judecătorii din Italia au schimbat decizia de condamnare dată de magistraţii din România în cazul lui Săvulescu. Cătălin Predoiu a precizat că nu se pune problema de a nu recunoaşte decizia luată de judecătorii din Italia, însă susţine că a fost „mâhnit” de hotărârea dată în cazul lui Săvulescu.

Motivarea judecătorilor în cazul Săvulescu: Este integrat social în Italia. „Nu există motive să se impună ispăşirea pedepsei în România”, au susţinut magistraţii italieni.

„Nici nu se pune problema de a nu respecta independenţa instanţelor. A fost luată o decizie în raport cu legea italiană, dar în acelaşi timp am spus, într-o conferinţă de presă, că sunt mâhnit şi puţin dezamăgit de această decizie”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ceea ce m-a uimit pe mine nu este faptul că s-a hotărât executarea sentinţei în Italia, acest lucru este normal ca un stat membru al UE să fie ţară de executare a unei decizii penale pronunţate în alt stat al Uniunii Europene, ci faptul că s-a schimbat cumva modalitatea de executare. Ceea ce a hotărât un judecător român, respectiv o condamnare cu executare, poate fi schimbată de către un judecător din alt stat membru al UE într-o hotărâre de condamnare cu suspendare.

Cătălin Predoiu:

Condamnat în țară la 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de pe Litoral, Dragoș Săvulescu s-a lăudat la începutul lunii, că justiția italiană l-a scăpat de închisoare.

Magistraţii italieni au decis ca acesta să execute pedeapsa în Italia, însă condamnarea de cinci ani şi jumătate a fost redusă la doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare.

În motivarea deciziei Curţii de Apel din Napoli, judecătorii italieni spun că Dragoş Săvulescu are afaceri în Italia, vorbeşte limba italiană şi nu se impune ispăşirea pedepsei în România.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News