Ministrul justiției a făcut aceste afirmații joi, în cadrul unui webinar pe tema criminalității informatice organizat de instituții ale SUA. Cătălin Predoiu a amintit de amenințarea coronavirusului, care a generat o altă amenințare, virtuală, cea a virușilor infomatici.
„Trebuie să luptăm cu un inamic invizibil, un virus care a infectat şi ucis atât de mulţi oameni în întreaga lume. Întreaga noastră viaţă s-a schimbat şi continuă să se schimbe, provocându-ne să ne adaptăm la noi realităţi, dintre care unele includ, din păcate, noi tendinţe în comportamentele infracţionale. Internetul creează un potenţial enorm de dezvoltare în toate domeniile, am aflat acest lucru cu mulţi ani în urmă. Cu atât mai mult în aceste zile, când distanţarea fizică nu înseamnă distanţare socială, ci, dimpotrivă, internetul este una dintre soluţiile noastre de a comunica”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.
Însă Internetul e dificil de controlat prin „natura globală a reţelei şi complexitatea sa uriaşă constituie provocări pentru aplicarea legii pretutindeni în lume” a spus Predoiu, care a explicat că pirații internetului încearcă să profite de pandemia de coronavirus.
„Este timpul să fim în alertă şi să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici şi hackeri, care încearcă să beneficieze de nevoia noastră sporită de a utiliza internetul în contextul pandemiei. În urmă cu câteva zile, în România a existat un avertisment public despre un virus ‘virtual’ care preia controlul aplicaţiilor de internet banking. Este evident că trebuie să cooperăm şi să schimbăm informaţii despre astfel de atacuri. De asemenea, trebuie să protejăm reţeaua de asistenţă medicală, medicii şi facilităţile noastre sanitare. Acesta nu este un exerciţiu ipotetic, ţinând cont de faptul că la începutul lunii aprilie, Interpol a lansat un avertisment potrivit căruia atacatorii cibernetici vizează instituţiile medicale critice cu atacuri de ransomware”, a subliniat Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu cere procurorilor să cerceteze „cu eficienţă şi profesionalism” infracţiunile cibernetice şi cele contra proprietăţii intelectuale.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro