„Cu tot respectul pentru declarația președintelui și pentru președintele bulgar, dar dânsul n-a fost la masa de negociere. Eu, la masa de negociere, am văzut ministrul bulgar, care a considerat acceptabile aceste soluții”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit transcriptului furnizat de MAI.
El a precizat că ministrul de Interne de la Sofia a fost cel care a negociat cu partea austriacă, mai precis cu omologul Gerhard Karner.
Predoiu a mai afirmat că dacă România nu accepta să intre doar aerian și maritim în Schengen, alternativa era să nu intre deloc în spațiul de liberă circulație.
„Deci, la o analiză dură așa cum trebuie făcută, dacă vrei să rămâi în contact cu realitatea, practic alternativa ar fi fost, pentru noi, cu toate frontierele în afară sau cu două frontiere înăuntru și perspectiva, scris în decizie, de a discuta frontiera terestră în 2024“, a punctat demnitarul.
Bulgaria și România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil, iar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
thecite • 09.01.2024, 17:05
Doar luptele politice obișnuite de pe scena bulgară; atâta timp cât există oameni nemulțumiți, se găsește un politician care să (pretindă că) îi reprezintă, pentru a crește în sondaje.
Narcisu • 09.01.2024, 16:31
Iarăși libertatea mă dezamăgești ,comentariul care nu a depășit normele de bună cuviință,mi le-ai anulat , oare de ce?