„E și simplu, și complicat ce s-a întâmplat anul trecut. Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu președintele, cu partenerii europeni, chiar și cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord cumva că în 2020 trebuie să așteptăm alegerile, să vină un parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot și să își asume reforma justiției într-o configurație sau alta. Noi am pregătit instrumentele, legile justiției, proiect desființare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică și trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020, deci era tabla așezată ca la biliard, bilele erau așezate în fața fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo și mers mai departe”, a declarat Cătălin Predoiu duminică seara pentru B1TV.
Legat de legile justiției, ministrul a spus că acestea sunt gata.
„Eu am fost optimist când am spus că la 1 februarie 2021, viitoarea coaliţie va începe să dezbată legile justiţiei. Nici n-au ajuns în Parlament, deşi eu le-am lăsat pe masă, făcute. Nu sunt legile nici acum în Parlament. O să le dăm noi drumul într-o lună maxim, o lună și jumătate”
Cătălin Predoiu, ministrul justiției
Întrebat cum arată proiectul pentru desființarea Secției Speciale, ministrul a spus:
„Am înființat o nouă structură, cum se spune, și am folosit ierarhia Ministerului Public, adică Parchetul General are o anumită competență prin Secția de urmărire penală și criminalistică, structură preexistentă, și parchetele de pe lângă curțile de apel activitatea în teritoriu, la nivelul judecătoriilor, tribunalelor, parchetele de pe lângă judecătorii, tribunal militar, parchet de pe lângă tribunal militar, prin procurori anume desemnați”.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a transmis vineri, 11 februarie, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale, că mulțumește „tuturor membrilor CSM, indiferent de poziţiile exprimate şi votul acordat”.
Pe 7 ianuarie 2022, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată cel mai târziu la 31 martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare.
Pe 15 ianuarie, Ministerul Justiției a transmis că proiectul de lege privind desființarea SIIJ a fost finalizat și că urmează „procedurile necesare, astfel încât proiectul de lege să fie aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului”.