„Am discutat cu colegul ministru de interne italian aspectele legate de practica unor cetățeni condamnați definitiv, care fug de aplicarea legii române și găsesc portițe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”, a spus Cătălin Predoiu pentru site-ul Ministerului de Interne.

El a adăugat că respectă independența magistraților europeni, inclusiv a celor din Italia, dar legea trebuie respectată în interiorul Uniunii Europene.

„Am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoașterii hotărârilor judecătorești definitive în cadrul Uniunii Europene. Ministrul italian și-a exprimat acordul cu privire la aceste puncte de vedere și am convenit să menținem acest subiect pe agenda noastră comună”, a punctat Predoiu.

În ultimii ani, autorităţile române nu au reuşit să aducă în țară mai mulți fugari celebri, condamnați definitiv la închisoare cu executare, majoritatea aflați în Italia, printre care Ionel Arsene (Italia), Alina Bica (Italia), Mario Iorgulescu (Italia), Dragoș Săvulescu (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Paul de România (Franța), Sebastian Ghiță (Serbia) și Sorin Oprescu (Grecia). Cel mai recent nume sonor pe lista fugarilor este Cătălin Cherecheş (Germania), al cărui termen de predare în România este incert în acest moment.

Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat recent că statul român a cheltuit anul trecut peste 10 milioane de lei din buget pentru a aduce fugarii în ţară, iar noul proiect, care prevede că fugarii vor plăti ei costurile, a fost pus în transparenţă decizională. În prezent costul pentru aducerea unui singur fugar variază între câteva mii de euro şi 25.000 euro, în funcție de țara de unde este extrădat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News