„Discuțiile s-au concentrat pe dosarul Schengen, inclusiv aspectele tactice care țin de cel mai bun moment pentru introducerea deciziei pe ordinea de zi a ședințelor JAI din această toamnă, proceduri posibile, etc”, a transmis Ministerul de Interne.
Omologul maghiar a precizat că obiectivul Președinției ungare a Consiliului UE este acela de a obține intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre până la finalul acestui an.
„Suntem membri ai Spațiului Schengen, deocamdată cu două frontiere și avem migrație ilegală spre zero, pusă sub control de poliția română de frontieră. Suntem printre cele mai sigure state din UE din punct de vedere al protecției frontierei, ordinii și siguranței publice, protecția civilă în situații de urgență și nu numai. De pe aceste poziții continuăm demersurile pentru accesul în Schengen și cu frontierele terestre. Succesul este posibil”, a spus ministrul Predoiu.
„Este important ca în lunile următoare, să desfășuram o ofensivă continuă de diplomație formală și informală pe toate direcțiile și de la toate nivelurile. România trebuie să intre în Schengen și cu frontiera terestră până la sfârșitul anului 2024. MAI lucrează non – stop, formal și informal, pe toate direcțiile, în multiple capitale, în acest sens”, a adăugat el.
Luni, 22 iulie, la Budapesta are loc Reuniunea Informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
Olanda nu se opune intrării României în Schengen, doar Austria
În acest moment, singura țară care nu și-a dat acceptul pentru ca România să intre în Schengen și terestru este Austria.
Pe 19 iulie, ambasadorul Olandei în România, Willemijn van Haaften, a spus că țara sa nu se mai opune ca România să intre complet în Schengen. „Olandezii nu se mai opun intrării României în Schengen, ci Austria, dar eu nu reprezint Austria! Guvernul olandez a aprobat intrarea României și Bulgariei cât de curând posibil, să sperăm chiar de anul acesta. De fapt, suntem fericiți că există o intrare parțială în Schengen, iar noul guvern din Țările de Jos, ca și noul premier Dick Schoof nu vor modifica această poziție”, a spus diplomata, citată de Radio Mureș.
Din 31 martie, România a intrat în „Schengenul aerian și maritim”, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime.
În aprilie, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Denes • 23.07.2024, 11:32
CATALIN PREDOIU PROTEJEAZA STRUCTURA DE CRIMA ORGANIZATA TRANSFRONTALIERA CARE MI-A UCIS TATAL PRIN TRECERE FRAUDULOASA DE FRONTIRA DE STAT MUSAMALIZATA DE POLITIE - SI EL MERGE SA NEGOCIEZE INTRAREA IN SCHENGEN -