„Cei doi miniștri au abordat principalul punct al întâlnirii, respectiv au discutat despre următoarea reuniune importantă pentru dosarul Schengen, care va avea loc între miniștrii de Interne, în perioada 21-22 noiembrie, la Budapesta”, a transmis Ministerul de Interne (MAI).

România și Austria au subliniat contribuția la securizarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere. Aceste eforturi includ o abordare preventivă pe plan extern, pentru a întări protecția granițelor UE.

„Ministrul Predoiu a subliniat că decizia privind Air și Maritime Schengen a fost implementată impecabil, fără nicio sincopă. România, prin MAI, respectiv Poliția de Frontieră, a redus substanțial nivelul migrației ilegale la frontierele naționale. De asemenea, toate aspectele convenite în plan bilateral cu Austria se aplică cu rezultate foarte bune”, a precizat MAI.

Ministrul liberal de interne Predoiu a subliniat angajamentul României de a continua gestionarea sigură și eficientă a frontierelor, de a respecta procedurile Schengen și de a sprijini eforturile UE în combaterea criminalității transfrontaliere, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne.

O întâlnire similară a avut și președintele PNL, Nicolae Ciucă, tot la Viena, dar cu cancelarul austriac Karl Nehammer. „Principalul nostru subiect de discuție a fost aderarea României la spațiul Schengen. Sunt încrezător că deciziile finale vor fi luate în curând la nivel tehnic. Le mulțumesc miniștrilor noștri de interne și de externe pentru activitatea lor continuă în vederea încheierii cu succes a procesului de aderare”, a spus președintele Senatului.

Surse: Austria poate renunța la vetoul Schengen terestru zilele viitoare, decizia oficială în decembrie, la JAI

Surse guvernamentale au declarat recent pentru Libertatea că Austria poate renunța la blocarea aderării complete a României la Schengen pe 22 noiembrie, la summitul informal din Ungaria, iar la Consiliul JAI din decembrie se va lua decizia oficială.

Intrarea efectivă în Schengen terestru a României urmează să aibă loc în primăvara anului viitor, au precizat sursele citate.

România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie

Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.

Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie 2024, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.

Ultimul Consiliu JAI din 2024, în decembrie

Ultimul Consiliu JAI din acest an va avea loc la Bruxelles, în luna decembrie, dar oficial nu s-a stabilit nimic în privința punerii pe ordinea de zi a aderării complete a României în Schengen.

Pentru ca un stat să fie acceptat în Schengen este necesar consensul tuturor membrilor. Fiecare țară are drept de veto, astfel că și o singură obiecție împiedică aderarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News