„În mod intens în ultima săptămână, practic, toată ziua de 28 și 29 până târziu în noapte a fost o bătălie. Votul a fost încheiat pe data de 30 decembrie, la ora 22:40. Dar pe 28 și 29 decembrie… Au fost discuții încrucișate, dacă vreți. Noi doi (n.red. – Predoiu și ministrul de Externe, Luminița Odobescu) și încă o colegă de-ale noastre, de la Ministerul de Interne. Practic, lucram cu 6, 8 persoane în același timp”, a spus Predoiu, potrivit transcriptului furnizat de MAI.

Întrebat unde au avut loc negocierile, ministrul a răspuns: „în Austria, în sediul Guvernului, în biroul meu de viceprim-ministru, acolo ne-am strâns toți”.

El a precizat că „la un moment dat”, în timpul negocierilor de la Palatul Victoria, a venit și premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar „a mai trecut pe acolo” și președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă.

„În principal, am fost noi (n.red. – el și Odobescu), consilier de stat Drăghiciu de la cabinetul vicepremierului și Ministerului de Interne, evident și a mai fost domnul prim-ministru, a mai trecut pe acolo, domnul vicepremier Neacșu, domnul președinte Ciucă a mai trecut pe acolo”, a spus demnitarul PNL.

Predoiu a menționat că fiecare discuta pe palierul său, cu omologii lui, alături de miniștri, consilieri, șefi de cabinete parlamentare și europarlamentari.

El a mai afirmat că negocierile nu au fost neapărat dure. „Mai degrabă, aș prefera cuvântul adaptat inteligent la situația din teren, când uneori e cazul să fii mai dur, alteori e cazul să fii mai flexibil”, a mai punctat Predoiu.

România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024. Situația granițelor terestre, incertă

Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din seara de 27 decembrie că eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România va avea loc în martie 2024, dar nu a precizat când se vor ridica și frontierele terestre. Surse guvernamentale au spus însă pentru Libertatea că acest lucru nu va avea loc mai devreme de 2025.

Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.

Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News